نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

درد باسن

درد باسن یک مشکل آزار دهنده و ناراحت کننده است. این درد می تواند به طرز چشمگیری بر توانایی شما در نشستن، ایستادن یا راه رفتن تأثیر بگذارد. تعیین علت درد باسن، دریافت درمان مناسب و جلوگیری از بدتر شدن آن مهم است. این درد می تواند ناشی از مشکلات مختلفی مانند کشیدگی عضلانی، آرتروز، سیاتیک، سندرم پیریفورمیس، اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک، تاندونیت همسترینگ، بورسیت تروکانتریک، کوکسیدینیا و هموروئید باشد.

درد باسن ممکن است از فضای گلوتئال یا قسمت تحتانی کمر و یا لگن منشا بگیرد. درد در باسن معمولاً با سفتی و درد کمر و/یا درد لگن همراه است و انجام فعالیت های روزانه را سخت می کند. فعالیت هایی مانند پوشیدن کفش، نشستن، ایستادن از حالت نشسته، راه رفتن و/یا رانندگی معمولاً تحت تأثیر قرار می گیرند.

کمردرد و درد باسن

معمولاً به‌دلیل ارتباط نزدیک آناتومیکی بین کمر و باسن، کمر درد و درد باسن همزمان اتفاق می‌افتند. قسمت پایین کمر که شامل ستون فقرات کمری است از طریق ماهیچه ها، رباط ها و مفصل ساکروایلیاک به باسن متصل می شود. شرایطی که یک ناحیه را تحت تاثیر قرار می دهد اغلب می تواند باعث ایجاد درد یا ناراحتی در ناحیه دیگر شود.

برخی از علل شایع بروز همزمان درد کمر و باسن عبارتند از :
– فتق یا برآمدگی دیسک در ستون فقرات کمری
– بیماری دژنراتیو دیسک
– سیاتیک یا فشرده شدن عصب سیاتیک
– سندرم پیریفورمیس
– اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک
– کشیدگی یا اسپاسم عضلانی در ناحیه کمر یا باسن

افرادی که این ترکیب از کمردرد و باسن را تجربه می کنند ممکن است علائمی مانند درد مبهم، درد تیز شدید، گزگز یا بی حسی را گزارش کنند که از کمر به پایین و به باسن و پاها منتشر می شود. تشخیص و درمان مناسب توسط یک متخصص ستون فقرات برای رفع علت زمینه ای و ایجاد تسکین علائم مهم است.

در این مقاله علل شایع درد باسن، نحوه تشخیص، گزینه های درمانی و زمان مراجعه به متخصص ستون فقرات مورد بحث قرار می گیرد.

علت درد باسن

علل مختلفی می توانند علائم مختلفی از جمله سوزش و احساس درد در باسن ایجاد کنند. برخی از علل درد باسن به طور ناگهانی ظاهر می شوند در حالی که برخی دیگر می توانند به تدریج در طول زمان ایجاد شوند.

آرتروز و درد باسن

استئوآرتریت که بیماری مفصلی دژنراتیو نیز نامیده می شود، وضعیتی است که باعث درد، سفتی و التهاب مفاصل در اثر تخریب غضروف می شود. استئوآرتریت به دلیل ساییدگی مفصل است که به کندی ایجاد می شود، اما می تواند به سرعت پس از آسیب نیز ایجاد شود.

آرتروز می تواند هر مفصلی از جمله مفصل ران را درگیر کند. آرتروز مفصل ران می تواند باعث درد مبهم و دردناک در کشاله ران، کنار باسن یا پشت باسن شود که می تواند راه رفتن را دشوار کند.

سیاتیکدرد باسن

عصب سیاتیک یکی از بزرگترین اعصاب بدن است که ران ها، ساق ها و پاها را عصب دهی می کند. سیاتیک یک اصطلاح کلی است که به فشرده شدن عصب سیاتیک، بزرگترین عصب بدن که از ستون فقرات کمری پایین کمر به سمت پشت ساق پا کشیده می شود، اشاره دارد. فشار روی عصب سیاتیک می تواند باعث درد، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف در باسن، پشت ران و/یا زیر زانو و پا شود.

برخی از علل شایع سیاتیک عبارتند از فتق دیسک، آرتروز ستون فقرات، تنگی کانال نخاعی یا حتی سفتی و کشیدگی عضلانی. سایر بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا عفونت نیز می توانند در ایجاد سیاتیک نقش داشته باشند.

علائم

علائم رایج سیاتیک عبارتند از :

  • انتشار درد از ناحیه کمر، به باسن و پایین پا
  • دردی که از درد خفیف تا درد شدیدتر متغیر است
  • احساس سوزش
  • بی حسی و گزگز در باسن و پایین پا
  • درد با نشستن طولانی مدت
  • ضعف عضلات پا

شبه سیاتیک

درد سیاتیک ممکن است به دلیل سندرم پیریفورمیس در باسن رخ دهد، جایی که عضله پیریفورمیس ملتهب یا سفت بر روی عصب سیاتیک فشار می آورد و علائمی شبیه به سیاتیک ایجاد می کند.

فتق دیسک و درد باسن

دیسک‌ پدهای ژله‌ای کوچکی هستند که مهره‌ های ستون فقرات را از هم جدا می‌ کند. هنگامی که لایه بیرونی پاره می شود (فتق)، مواد هسته داخلی به کانال نخاعی و سوراخ های خروجی اعصاب نشت می کند. این باعث درد، ضعف و بی حسی می شود. فتق دیسک در قسمت تحتانی کمر (کمر) می تواند باعث انتشار درد از پشت از طریق باسن و به داخل ران، ساق و/یا پا شود.

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاکدرد باسن

ساکروایلیاک​ مفصلی است که بین استخوان خاجی و هر دو طرف لگن در پایه ستون فقرات شما تشکیل می شود. در حالی که حرکت بسیار کمی در مفاصل ساکروایلیاک در مقایسه با سایر مفاصل بدن اتفاق می‌افتد، مفاصل ساکروایلیاک می‌توانند تحت فشار قرار گیرند یا به دلیل بارداری و زایمان، آسیب به ستون فقرات یا لگن، عدم تعادل عضلانی یا طول ناهموار پا تحت فشار قرار گیرند یا از حالت طبیعی خارج شوند.

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک باعث درد عمیق مفصلی به طور مستقیم در درد مفصل ساکروایلیاک در قسمت بالایی باسن می شود. ایستادن، راه رفتن و بالا رفتن از پله ها همگی باعث تشدید درد مفصل ساکروایلیاک می شوند.

سندرم پیریفورمیس

سندرم پیریفورمیس وضعیتی است که با عضله پیریفورمیس بیش از حد سفت در پشت لگن مشخص می شود. از آنجایی که عضله پیریفورمیس معمولاً عصب سیاتیک را می پوشاند، سفتی عضله پیریفورمیس می تواند باعث فشرده شدن عصب سیاتیک و در نتیجه درد باسن شود که به پایین ساق پا هم منتشر می شود.

شایع ترین علل سندرم پیریفورمیس زمانی است که عضله پیریفورمیس در اثر ضربه، استفاده بیش از حد یا وضعیت بدنی نامناسب دچار اسپاسم، سفت شدن یا افزایش حجم یا جرم (هیپرتروفی عضلانی) می شود

بورسیت ایسکیال

بورسیت ایسکیال التهاب بورس ایسکیال است، کیسه ای پر از مایع که بین عضلات همسترینگ و توبروزیته ایسکیال – قسمت برجسته لبه تحتانی استخوان لگن – بالشتک ایجاد می کند. توبروزیت های ایسکیال را استخوان های نشستن نیز می نامند زیرا با سطح نشسته تماس می گیرند و وزن بدن را در حالت نشسته جذب می کنند.

درد باسن هنگام نشستن طولانی مدت از علائم کلاسیک بورسیت ایسکیال است. فشار دادن برجستگی استخوانی لبه تحتانی لگن نیز باعث ایجاد درد می شود. بورسیت ایسکیال به دلیل آسیب تاندون همسترینگ نیز رخ می دهد.

اختلال عملکرد کف لگن

ماهیچه های کف لگن به حمایت از اندام های حیاتی و کنترل حرکت در مفصل ران، مفصل ساکروایلیاک (SI) ، کمر و تنه کمک می کنند. اگر این ماهیچه ها بدون دوره های استراحت کافی بیش فعال شوند، ممکن است باعث درد در باسن، پایین شکم، ناحیه دنبالچه (دنباله) و پشت ران شوند. به این عارضه، اختلال عملکرد کف لگن گفته می شود و در دوچرخه سواران و زنان پس از بارداری بیشتر دیده می شود.درد باسن

درد باسن و ران به دلیل اختلال عملکرد کف لگن می تواند شبیه درد سیاتیک باشد.

تاندونیت همسترینگ

تاندونیت به التهاب یک تاندون اشاره دارد، تاندون بافت همبند است که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کند. التهاب تاندون معمولا ناشی از استفاده بیش از حد از عضله مرتبط بدون استراحت مناسب است. التهاب تاندون همسترینگ می‌تواند در اثر استفاده بیش از حد از عضلات همسترینگ در پشت ران رخ دهد که معمولاً با دویدن طولانی مدت، وزنه‌ برداری مکرر و ورزش‌ های روی زمین رخ می‌ دهد.

تاندون های همسترینگ به توبروزیت های ایسکیال لگن می چسبند، برجستگی های استخوانی سختی که هنگام نشستن می توانید در پایین باسن خود احساس کنید. با التهاب همسترینگ، درد می‌تواند در این نواحی استخوانی و در عمق باسن ایجاد شود.

بورسیت تروکانتریک

بورس ها کیسه‌ های کوچک پر از مایعی هستند که بین تاندون‌ ها و استخوان‌ها قرار می‌گیرند تا اصطکاک و تحریک تاندون‌ ها را از مالش روی استخوان‌ها کاهش دهند. با انقباض مکرر یا استفاده بیش از حد از ماهیچه های مرتبط با تاندون ها، بورس های زیرین می توانند ملتهب و تحریک شوند و در نتیجه بورسیت ایجاد شود.

بورسیت تروکانتریک در کناره لگن جایی که استخوان ران (استخوان ران) به لگن می پیوندد اتفاق می افتد. علائم بورسیت تروکانتریک شامل درد، حساسیت، تورم و ضعف عضلانی در کنار و پایین باسن و/یا باسن است.

کوکسیدینیا و درد باسن

درد باسندنبالچه که در انتهای ستون فقرات قرار دارد. درد دنبالچه یا کوکسیدینیا وضعیتی است که باعث درد متوسط ​​تا شدید در دنبالچه می شود و معمولاً به صورت درد موضعی در اطراف خط وسط باسن احساس می شود. علائم کوکسیدینیا هنگام نشستن، دراز کشیدن، ایستادن از حالت نشسته یا هر فعالیتی که به پایین ستون فقرات فشار وارد می کند بدتر می شود.

کوکسیدینیا، یا درد دنبالچه اغلب ناشی از افتادن روی باسن و فرود مستقیم روی استخوان دنبالچه شماست. آسیب رساندن به دنبالچه می تواند باعث شکستگی یا کبودی استخوان دنبالچه در بافت همبند اطراف دنبالچه شما شود که باعث درد و ناراحتی قابل توجهی به خصوص در هنگام نشستن می شود.

اندومتریوز

اندومتریوز یک اختلال زنانه است که به طور انحصاری زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. این وضعیت باعث می شود که بافت های رحم در خارج از رحم رشد کنند. این عارضه ممکن است باعث کمردرد متوسط ​​تا شدید، درد لگن و درد زیر شکم در دوران قاعدگی شود. اگر عصب سیاتیک درگیر باشد، ممکن است برخی از زنان در طول اندومتریوز درد باسن و لگن را نیز تجربه کنند.

هموروئید

هموروئید که به آن انبوه نیز می گویند، رگ های خونی متورم در کانال مقعد و رکتوم هستند که می توانند منجر به ناراحتی، درد، خارش و خونریزی شوند. آنها ممکن است داخلی یا خارجی باشند و اغلب به دلیل زور زدن در حین حرکات روده، یبوست مزمن یا اسهال، چاقی یا بارداری هستند. بواسیر معمولاً با تنظیم شیوه زندگی، داروهای بدون نسخه یا در موارد شدید، مداخلات پزشکی قابل کنترل است.

علل دیگر

برخی شرایط دیگر نیز می توانند منجر به درد در باسن شوند، از جمله

  • پیلونیدال کیست
  • فشار عضلانی

چه زمانی باید به دکتر ستون فقرات مراجعه کنم

در صورت وجود علائم و نشانه‌های زیر باید به متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید :

  • درد شما به طور قابل توجهی بر توانایی شما در راه رفتن، ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی تأثیر می گذارد.
  • شما نمی توانید لگن خود را بدون ایجاد درد حرکت دهید.
  • شما احساس سوزش، بی حسی، گزگز، یا ضعف در لگن یا ساق پا دارید.
  • درد و/یا مشکل در دفع مدفوع دارید.
  • علائم غیرعادی مانند تب، خستگی یا کاهش وزن غیرقابل توجیه دارید.

 تشخیص درد باسندرد باسن

برای تشخیص علت درد باسن، متخصص ستون فقرات یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و از شما در مورد سابقه پزشکی شما، از جمله چگونگی و زمان شروع علائم شما می پرسد، و بسته به ماهیت بیماری شما، ممکن است آزمایش های تصویربرداری را برای تعیین علت اصلی درد باسن توصیه و تجویز کند.

تاریخچه پزشکی

در طول ملاقات خود با متخصص ستون فقرات، سابقه پزشکی شما را مرور خواهد شد. این شامل بررسی شرایط پزشکی شما و بحث در مورد چگونگی و زمان شروع درد باسن شما می شود.

دکتر ستون فقرات شما همچنین از شما سوالاتی در مورد وضعیت شما می پرسد که ممکن است شامل موارد زیر باشد

  • آیا به غیر از درد علائم دیگری مانند سوزن سوزن شدن، بی حسی، تورم، سوزش یا ضعف عضلانی را تجربه می کنید؟
  • آیا درد با گذشت زمان بدتر شده است؟
  • آیا درد با وضعیت های مختلف مانند نشستن، ایستادن یا خم شدن ایجاد می شود یا بدتر می شود؟
  • آیا قبلاً لگن یا کمر آسیب دیده است؟
  • آیا در دفع مدفوع مشکلی دارید؟

اگر اخیراً دچار عفونت شده اید یا علائم غیرعادی مانند تب، خستگی یا کاهش وزن غیرقابل توضیح را تجربه کرده اید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این عوامل ممکن است به یک وضعیت غیر معمول سیستمیک اشاره کند که باعث درد باسن شما می شود.

معاینه

پس از بررسی علائم و سابقه پزشکی شما، متخصص ستون فقرات شما یک معاینه فیزیکی برای بررسی باسن و نواحی اطراف شما از جمله باسن و ستون فقرات شما انجام می دهد. پزشک شما عضلات باسن و ران شما را بررسی و لمس می کند و باسن و پاهای شما را حرکت می دهد تا ببیند آیا حرکت شما محدود و/یا دردناک است.

در طول معاینه فیزیکی، دکتر ستون فقرات شما به دنبال علائم زیر خواهد بود

  • قرمزی
  • تورم
  • کبودی
  • بی حسی
  • تراز غیر طبیعی مفصل

تصویربرداری

ممکن است از روش‌های تصویربرداری برای بررسی ساختارهای داخل و اطراف ستون فقرات، لگن و مفاصل ساکروایلیاک برای بررسی آسیب استفاده شود. اشعه ایکس معمولاً ابتدا برای بررسی علائم آرتریت یا شکستگی استخوان انجام می شود.

اگر مشکوک به آسیب تاندون یا رباط باشد، ممکن است MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) برای بررسی رگ به رگ شدن، پارگی، تاندونیت یا بورسیت انجام شود. همچنین ممکن است از MRI ​​برای بررسی ستون فقرات برای بررسی بی‌نظمی‌ هایی مانند تنگی ستون فقرات، برآمدگی یا فتق دیسک‌ها و فشردگی ریشه عصبی استفاده شود.

نوار عصب و عضله

اگر پزشک مشکوک باشد که فشردگی یا آسیب عصبی باعث درد باسن شما شده است، ممکن است نوار عصب و عضله برای بررسی عملکرد اعصاب شما انجام شود. در هنگام این کار، تحریک الکتریکی کوچک روی پوست شما اعمال می شود تا شدت و سرعت انتقال سیگنال‌ها را برای ارزیابی عملکرد غیر طبیعی اعصاب اندازه‌گیری شود. همچنین فعالیت الکتریکی عضله مورد بررسی قرار می گیرد.

بهترین درمان درد باسندرد باسن

گزینه های درمانی برای درد باسن بسته به علت زمینه ای و شدت علائم شما متفاوت است. بسیاری از علل درد باسن را می توان به صورت محافظه کارانه با دارو، فیزیوتراپی و درمان های خانگی کنترل کرد، اگرچه ممکن است برای آسیب های جدی یا مزمن جراحی لازم باشد.

سبک زندگی

برای کمک به مدیریت درد باسن می توان از روش های خانگی ساده استفاده کرد. این موارد عبارتند از :

  • سرم یا گرما برای تسکین درد
  • کرم ها یا ژل های ضد درد موضعی
  • کشش ملایم عضلات ران
  • استراحت از فعالیت های تشدید کننده مانند دویدن، ورزش شدید، یا ایستادن طولانی مدت، نشستن یا راه رفتن طولانی
  • استفاده از یک بالشتک مخصوص صندلی برای کاهش فشار از ناحیه رکتوم /دنبالچه
  • تغییرات رژیم غذایی برای بهبود منظم حرکت روده

داروها

در صورت نیاز، می توان از داروها برای کمک به کاهش سطح درد استفاده کرد. مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه یا داروهای مسکن قوی تر ، یا از طریق تزریق استروئید به لگن یا ستون فقرات.

توانبخشی و فیزیوتراپی

فیزیوتراپی برای درمان بسیاری از علل درد باسن بسیار مهم است. یک فیزیوتراپیست یک برنامه تمرینی فردی برای شما ایجاد می کند تا به کشش ماهیچه های بیش از حد سفت و بهبود قدرت شما کمک کند تا به اصلاح عدم تعادل عضلانی کمک کند.

یک فیزیوتراپ همچنین ممکن است درمان‌های دستی را انجام دهد و درمانی را انجام دهد که شامل گرما، یخ یا تحریک الکتریکی است تا به کاهش شدت درد کمک کند.

عمل جراحی

جراحی ممکن است گزینه ای برای علل مهم درد باسن به دلیل مشکلات ستون فقرات مانند تنگی ستون فقرات یا فتق دیسک باشد که باعث درد مداوم می شود و توانایی ایستادن و راه رفتن راحت را محدود می کند. با این حال، جراحی ممکن است تنها پس از انجام سایر روش های درمانی برای چندین هفته یا ماه در نظر گرفته شود.

روش‌های جراحی ستون فقرات که می‌تواند به کاهش فشار عصبی و درد باسن ناشی از اختلالات ستون فقرات کمک کند.

جلوگیری از درد باسن

بیشتر علل درد باسن به دلیل مسائل فیزیکی ناشی از استفاده بیش از حد، عدم تعادل ماهیچه ای یا مشکلات مفصلی است که در طول زمان ایجاد می شود. ورزش منظم و تقویت گروه های عضلانی اطراف باسن مانند باسن، همسترینگ و شکم می تواند به کاهش خطر آسیب کمک کند.

هر زمان که یک برنامه ورزشی جدید یا افزایش فعالیت بدنی را شروع می کنید، به آرامی شروع کنید تا بدن خود را با افزایش نیازهای بدنی سازگار کند و با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی سالم هستید تا ورزش کنید

سخن پایانی

درد باسن می‌تواند به دلایل مختلف از جمله استئوآرتریت، سیاتیک، سندرم پیریفورمیس، اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک، تاندونیت همسترینگ، بورسیت تروکانتریک، کوکسیدینیا و هموروئید ایجاد شود.

بیشتر علل درد باسن را می توان با درمان های خانگی، فیزیوتراپی و در صورت نیاز دارو درمان کرد. برخی از علل شدید یا مداوم درد باسن ناشی از مشکلات ستون فقرات مانند تنگی نخاع یا فتق دیسک ممکن است در صورت عدم بهبود علائم با گزینه‌های درمانی محافظه‌کارانه، نیاز به جراحی داشته باشند.

محدود کردن فشارهای مکرر به باسن، اصلاح عدم تعادل عضلانی، و استراحت در اثر فعالیت‌های تشدیدکننده، به‌ویژه اگر باسن‌تان از قبل درد می‌کند، می‌تواند به جلوگیری از بروز یا بدتر شدن علائم کمک کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *