فهرست مطالب
لوردوز به انحنای طبیعی کمر به سمت جلو اشاره دارد. هنگامی که زاویه این انحنا به جلو بیش از حد باشد به آن گودی کمر یا هایپرلوردوزیس می گویند. ستون فقرات گردنی و کمری به طور طبیعی کمی به سمت جلوی بدن شما خمیده هستند. این لوردوز به طور طبیعی به شما کمک می کند تا وضعیت خود را حفظ کنید و در هنگام حرکت ضربه را مهار کنید. استخوانها، رباط ها، عضلات و دیسک های مهره ای نیز نقش کلیدی در انحنای لوردوز دارند. سوال و جستجوی افراد داری گودی کمر معمولا درباره علت و درمان گودی کمر هست. این افراد همچنین بدنبال یافتن دکتر گودی کمر یا متخصص ستون فقرات هستند. امیدواریم این نوشته به سوالات شما پاسخ داده و موجب رفع نگرانی احتمالی شما شود.
در گردن درجه انحنای لوردوز 30 تا 40 طبیعی است. در ستون فقرات کمر گودی 40 تا 60 درجه معمول است. البته بطور کلی محدوده طبیعی برای لوردوز کمری وجود ندارد. زاویه ها از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است زیرا لوردوز هر فرد بر اساس رابطه بین ستون فقرات و لگن او است.
انحنای کمر
هر چیزی که باعث شود آن نواحی ستون فقرات شما بیش از آنچه باید انحنا پیدا کند، انحنای لوردوتیک نامیده می شود. در بیشتر موارد، هایپرلوردوزیس به دلیل عوامل خاص سبک زندگی است. اغلب، حفظ وزن سالم و ورزش منظم می تواند مشکلات وضعیت بدن و کمر درد را بهبود ببخشد.
هایپرلوردوزیس منجر به کاهش ظرفیت عملکردی و کیفیت زندگی میشود. علاوه بر این، ناهماهنگی ستون فقرات با راه رفتن آهسته، تعادل ضعیف و خطر بیشتر زمین خوردن همراه است.
انحناهای ستون فقرات
ستون فقرات دارای سه نوع انحنا است:
- انحنای لوردوتیک یا انحنای رو به جلو ستون فقرات در نواحی کمر و گردن
- کیفوتیک یا انحنای به عقب ستون فقرات قفسه سینه ای در نزدیکی دنده ها که به نام “قوز پشت” یا کیفوز شناخته می شود.
- اسکولیوز (انحنای جانبی) انحراف ستون فقرات، یک ناهنجاری است و فرد مبتلا به اسکولیوز دارای یک انحنای جانبی C یا S شکل در ستون فقرات خود خواهد بود. این انحنا می تواند در هر قسمتی از ستون فقرات باشد اما شایع ترین مناطقی که درگیر می شوند، قسمت فوقانی ستون فقرات قفسه سینه و کمر هستند.
مقدار کمی انحنای کیفوتیک و لوردوز طبیعی است. با این حال، اسکولیوز همیشه غیرطبیعی در نظر گرفته می شود.
اگر ناحیه کمر انحنا نداشته باشد، به آن “کمر صاف” می گویند.
گودی کمر چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
لوردوز می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد.
برخی از گروه ها بیشتر در معرض ابتلا به هایپرلوردوز هستند، از جمله:
- بزرگسالان بالای 50 سال.
- کودکانی که در حال جهش رشد هستند.
- افرادی که باردار هستند.
هایپرلوردوز با انحناهای شدیدتر باعث گردن درد یا کمردرد می شود و حرکت و تحرک را دشوار می کند.
گودی کمر در کودکان
لوردوز خوش خیم نوجوانی، بدون علت شناخته شده، ممکن است به دلیل ضعف عضلات اطراف باسن، لگن و ستون فقرات کمری کودک رخ دهد. معمولاً با رشد کودک خود به خود اصلاح می شود.جهش رشد در کودکان می تواند باعث سفت شدن فاسیای کمر و همسترینگ و افزایش لوردوز شود.
علت گودی کمر
وضعیت های ناصحیح در نشستن، ایستادن، راه رفتن یکی از شایع ترین علل گودی کمر است. البته در اکثر موارد علت گودی کمر هایپرلوردوز ایدیوپاتیک هست(تعریف پزشکی:نداشتن علت مشخص)، خود به خود توسعه می یابد معمولاً هیچ دلیل مشخصی ندارد. این را می توان در افرادی که دچار افزایش کیفوز قفسه سینه هستند نیز قابل مشاهده کرد. افرادی که باردار هستند نیز بیشتر در معرض ابتلا به گودی کمرهستند.
هنگامی که بدن در وضعیت نشسته است، ماهیچههای ناحیه کمر می توانند بیش از حد سفت شوند زیرا سعی می کنند ستون فقرات را تثبیت کرده و حمایت کنند. این به تدریج ستون فقرات را از تراز خارج می کند و باعث افزایش انحنای ستون فقرات می شود.
افرادی که مشاغلی دارند که باید برای مدت طولانی بنشینند ممکن است در معرض خطر ابتلا به هایپرلوردوزیس باشند. وضعیت بد قرارگیری بدن یکی از علل شایع هایپرلوردوزیس است.
عوامل دیگری که ممکن است در ایجاد گودی کمر نقش داشته باشند عبارتند از:
- اسپوندیلولیستزیس یا سرخوردگی مهره
- چاقی
- پوشیدن کفش پاشنه بلند برای مدت طولانی
- آسیب ستون فقرات
- بیماری های عصبی عضلانی
- راشیتیسم
- نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
- آکندروپلازی (کوتولگی)
- عضلات مرکزی ضعیف
- دیستروفی عضلانی
- کیفوز یا قوز پشت
علائم گودی کمر
هنگام دراز کشیدن روی یک سطح سخت، کمر فاصله نسبتاً زیادی با کف خواهد داشت. در حالت ایستاده باسن برجسته تر به نظر می رسد درحالی که شکم ممکن است بیرون زده باشد. علائم دیگر شامل مشکلات ایستادن طولانی مدت در یک مکان به دلیل کمردرد است. ژیمناستیک معمولاً برای افراد مبتلا به هایپرلوردوزیس دشوار است. علائم و نشانه های دیگر ممکن است در نهایت شامل خستگی مزمن و درد گردن باشد.
کمردرد در گودی کمر
افزایش زاویه لوردوز به تناسب باعث افزایش فشار در جهت قدامی می شود و مرکز ثقل را به سمت جلو تغییر می دهد. این افزایش زاویه و استرس به عقیده برخی با وضعیت نامناسب و کمردرد مرتبط است.
از نقطه نظر بیومکانیکی، لوردوز کمری با افزایش شیوع کمردرد همراه است. عواملی وجود دارند که در افزایش میزان گودی کمری نقش دارند. این عوامل سببی مانند ضعف تنه، عضلات کوتاه پشت، ضعیف شدن ران و همسترینگ و غیره به نوبه خود می توانند باعث کمردرد شوند.
بین ضعف ماهیچههای تنه و افزایش زاویه لوردوز ارتباط وجود دارد که می تواند دلیل کمردرد باشد ضعف در هر یک از عضلات کمربند کمری لگنی می تواند به دنبال چرخش های لگنی و انحراف قوس پشتی با اختلال در تعادل عضلانی در این ناحیه باشد و در نتیجه فرد مستعد ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی باشد.
گودی کمر چگونه تشخیص داده می شود؟
یک آزمایش ساده می تواند وضعیت شما را بررسی کند، ابتدا صاف بایستید و پشت خود را به دیوار فشار دهید. با پاها به اندازه عرض شانه، شانه و باسنتان به دیوار باشد. سپس دست خود را پشت ستون فقرات قرار دهید. اگر بتوانید بیش از یکدست دست را بین پشت و دیوار قرار دهید، در این صورت به هایپرلوردوزیس یا گودی کمر مبتلا هستید.
فضای بین ستون فقرات کمری و دیواره را ارزیابی کنید. هنگامی که فردی دارای درجه قابل قبولی از لوردوز کمری است، شما باید فقط بتوانید دست صاف خود را رد کنید.
اگر فضای بین پشت و دیوار به اندازه کافی بزرگ باشد که بتوانید کل دست یا بازوی خود را از داخل ببرید، در این صورت فرد مبتلا به لوردوز کمری بیش از حد است. هر چه فاصله بین دیوار و قسمت پایین کمر بیشتر باشد، انحراف یا عدم تعادل شدیدتر است
یک معاینه فیزیکی ساده می تواند انحنای هایپرلوردوزیس را تشخیص دهد. پزشک هایپرلوردوز را با معاینه فیزیکی تشخیص می دهد. اگر انعطاف پذیری سفت و سخت به نظر برسد، پزشک ممکن است برای تایید تشخیص، اشعه ایکس یا رادیوگرافی تجویز کند.
متخصص ستون فقرات شما را برای هر گونه انحنای غیر طبیعی بررسی می کند. همچنین بررسی خواهد کرد که آیا انحنا لوردوتیک انعطاف پذیر است یا خیر. اگر انحنا هنگام خم کردن گردن یا کمر حرکت کند، کمتر به درمان یا جراحی نیاز خواهید داشت.
پزشکان همچنین ممکن است شما را از نظر اسکولیوز و کیفوز و سایر شرایطی که بر کمر و ستون فقرات شما تأثیر می گذارد، غربالگری کنند.
چه روش های تشخیص برای گودی کمر انجام می شود؟
اگر دکتر ستون فقرات شما متوجه علائم هایپرلوردوز در ستون فقرات شما شود، ممکن است به برخی از روش های تصویربرداری درخواست کند از جمله:
- اشعه ایکس
- ام آر آی
- سی تی اسکن
گودی کمر چگونه درمان می شود؟
اگر انحنا لوردوز انعطاف پذیر باشد، معمولاً پیشرفت نمی کند یا منجر به علائم قابل توجهی نمی شود. اگر انحنا سفت باشد، نیاز به اشعه ایکس خواهد بود و ممکن است به یک بریس پشت یا جراحی کمر، مانند فیوژن ستون فقرات، نیاز باشد.
لوردوز کمری به خودی خود مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال، هنگامی که بیش از حد شود، می تواند باعث سفت شدن عضلات کمر و ایجاد درد شود. همچنین ممکن است خطر درد مفاصل فاست یا آرتریت ستون فقرات را افزایش دهد.
برعکس اگر لوردوز کمری شما کاهش یابد، شاید به این دلیل که عادت دارید هر روز در محل کار با حالت خمی ده بنشینید، ممکن است خطر آسیب دیسک را افزایش دهید.
متخصص گودی کمر ممکن است حرکات کششی و تمریناتی را برای کمک به بهبود وضعیت بدن شما توصیه کند، اما اکثر افراد مبتلا به لوردوز به هیچ درمانی نیاز ندارند. کودکان مبتلا به لوردوز معمولا با رشد آن را اصلاح می کنند.
نحوه درمان گودی کمر بستگی به این دارد که در کجای ستون فقرات شما قرار دارد و اینکه آیا علائمی ایجاد می کند یا خیر.
اکثر افراد به هیچ درمانی نیاز ندارند. اگر علائمی مانند گردن درد یا کمردرد دارید، احتمالا فقط به دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی های بدون نسخه (مانند آسپرین یا ایبوپروفن) و کشش و تقویت برای درمان علائم خود نیاز دارید.
احتمالاً باید هر چند ماه یک بار برای نظارت بر لوردوز به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که انحنا شدیدتر نشده است.
اگر انحنا لوردوز در طول زمان بدتر شود، یا اگر انعطاف پذیر نباشد، درمان های زیر تجویز و توصیه می شود:
فیزیوتراپی و توانبخشی:
شناخت روزافزونی از اهمیت (عملکردی و بالینی) لوردوز کمری وجود دارد. این یک ویژگی کلیدی در حفظ تعادل ساژیتال است، وضعیت ساژیتال خارج از محدوده نرمال منجر به کاهش ظرفیت عملکردی و کیفیت درک شده زندگی می شود. علاوه بر این، ناهماهنگی ستون فقرات با راه رفتن آهسته، تعادل ضعیف و خطر بیشتر زمین خوردن همراه است.
هنگام برنامه ریزی مداخله فیزیوتراپی با استفاده از حرکات اصلاحی وضعیتی، نه تنها تجزیه و تحلیل عضلات از نظر کوتاه شدن و بلند شدن آنها بلکه کم فعالی و بیش فعالی آنها نیز باید در نظر گرفته شود. تمرین یک ورزش منظم و مداوم می تواند بر انحنای ستون فقرات ساژیتال تأثیر بگذارد.
ممکن است پزشک تمرینات و حرکات کششی را برای تقویت عضلات اطراف ستون فقرات پیشنهاد دهد. حرکات ورزشی بهترین راه برای کاهش علائمی مانند درد گردن یا کمردرد شما هستند. تقویت عضلات همسترینگ، شکم و باسن همگی می توانند وضعیت شما را بهبود بخشند .
بریس
در موارد کمی برای درمان ممکن است از یک بریس سفارشی برای حمایت از ستون فقرات استفاده شود تا از انحنای بیشتر آن جلوگیری شود.
جراحی گودی کمر
به ندرت نیاز به جراحی وجود دارد. اگر انحنا لوردوز به اندازه کافی شدید باشد – یا با گذشت زمان بدتر شود – ممکن است پزشک شما یک فیوژن ستون فقرات را برای کمک به صاف کردن ستون فقرات و کاهش انحنا توصیه کند. همچنین ممکن است برای کمک به بهبودی به پیوند استخوان نیاز داشته باشید . جراح به شما می گوید که به چه نوع جراحی نیاز دارید و چه مدت طول می کشد تا بهبود پیدا کنید.
اندازه گیری انحنا لوردوز
اشعه ایکس اولین قدمی است که ارائه دهندگان مراقبت های پزشکی برای اندازه گیری انحنا لوردوز بر می دارند. اگرچه حتی این می تواند مشکل ساز و پیچیده باشد.
این عوامل پیچیده عبارتند از: سن، جنسیت تعیین شده در بدو تولد، قومیت، ورزشکاری، سطح فعالیت، انعطاف پذیری، شاخص توده بدنی (BMI)و تفسیر اشعه ایکس.
یک مطالعه در سال 2001 نشان داد که تعیین زاویه کاب معمولاً دقیق ترین روش برای کمر است.
چرا لوردوز کمری را اندازه گیری کنیم؟
اگرچه به دست آوردن مقادیر طبیعی برای یک پدیده بسیار عادی مانند انحنای کمر بسیار سخت است، ممکن است تعجب کنید که اصلاً چرا این کار انجام شده است.
علیرغم مشکلات، اطلاعات هنوز مفید است به عنوان مثال، هنگام انجام عمل جراحی ستون فقرات، جراحان ستون فقرات میزان لوردوز کمری و زوایای لگن را اندازهگیری می کنند تا اطمینان حاصل کنند که ستون فقرات در یک راستا قرار می گیرد که به بیمار اجازه می دهد عمودی بایستد.
ورزش گودی کمر
در بیشتر موارد، هایپرلوردوزیس به دلیل عوامل خاص سبک زندگی است. اغلب، حفظ وزن سالم و ورزش منظم می تواند مشکلات وضعیت بدن و کمردرد را بهبود ببخشد.
در برخی موارد، هایپرلوردوزیس ممکن است نتیجه سایر مشکلات زمینه ای ستون فقرات، مانند کیفوز، اسپوندیلولیستزیس و دیسکیت باشد و در صورت تداوم مشکلات یا مشهود بودن علائم قرمز، باید این موارد را رد کرد.
علاوه بر افزایش خطر چاقی، ورزش نکردن می تواند عضلات مرکزی را که در اطراف تنه و لگن را ضعیف کند. عضلات ضعیف کمتر قادر به حمایت از ستون فقرات هستند و به ستون فقرات اجازه می دهند بیش از حد خمیده شود.
- کوتاهی عضلات اطراف لگن باید برطرف شود. مانند عضلات جلو ران و لگن
- ضعف عضلات باید برطرف شود مانند عضلات گلوتئال یا باسن، همسترینگ و عضلات شکم
چند تمرین نمونه
شیب لگن: بیمار به پشت دراز می کشد و زانوهایش را خم کرده، پاها را روی زمین صاف می کند. قسمت کوچک پشت خود را روی زمین صاف کنید، بدون فشار دادن پاها به پایین، به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه دارید.
تک زانو تا قفسه سینه: بیمار به پشت دراز می کشد و زانوهایش خم شده و پاها روی زمین صاف است. به آرامی زانوی راست خود را به سمت شانه خود بکشید و 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. زانو را پایین بیاورید و با زانوی دیگر تکرار کنید.
دو زانو به سینه: بیمار مانند تمرین قبلی شروع می کند، زانوی راست را به سینه بکشید، زانوی چپ را به سینه بکشید و هر دو زانو را به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. هر بار یک پا را به آرامی پایین بیاورید.
دراز و نشست جزئی: بیمار باید شیب لگن را انجام دهد و درحالی که این وضعیت را نگه داشته اید به آرامی سر و شانه های خود را از روی زمین به بالا خم کنید. کوتاه نگه دارید به آرامی به موقعیت شروع برگردید.
اسکات: با هر دو پای موازی و صاف و باز به اندازه عرض شانه بایستید. تنه را تا حد امکان عمود بر کف نگه دارید ، نگاه به جلو و پاها روی زمین صاف باشند. به آرامی بدن را با خم کردن زانو ها پایین بیاورید.
ورزش کششی برای گودی کمر
کشش برای عضلات سفت و کوتاه مفید است. شامل کشش عضلات :
- همسترینگ
- خم کننده های ران
- عضلات کناری ستون مهره ها
- ایلیوپسوآس
مدت کشش هر حرکت معمولا 30 تا 15 ثانیه است.
کشش همسترینگ: بیمار در نشستن طولانی با انگشتان پا به سمت سقف و زانوهای کاملاً کشیده شروع می کند. تنه را به آرامی روی پاها به سمت جلو پایین بیاورید، زانوها را کشیده نگه دارید، دستها را روی پاها کشیده شوند.
کشش فلکسورهیپ: بیمار یک پا را جلوی پای دیگر قرار می دهد و زانوی چپ (جلو) را خم می کند و زانوی راست (پشت) را کاملاً صاف نگه می دارد. از طریق تنه به جلو خم شوید تا زمانی که زانوی چپ با چین زیر بغل (ناحیه زیر بغل) تماس پیدا کند. این کار را با پای راست به جلو و پای چپ به عقب تکرار کنید.
شنا و پیاده روی
به منظور ایجاد تنوع در درمان، می توانید ورزش های دیگری را انجام دهید. توصیه شده ترین ورزش ها، شنا و پیاده روی است.
تمرینات تقویتی
تمرینات ایزومتریک و ایزوتونیک: ممکن است برای تقویت گروه های ماهیچه ای اصلی تنه مفید باشد که ستون فقرات را تثبیت می کند و همچنین می تواند درد را کاهش دهد.
از طریق تمرینات عضلات مرکزی تنه ، بیماران مبتلا به کمردرد مزمن می توانند عضلات عمقی تنه خود را تقویت کنند.
تمرینات کنترل حرکتی: به نظر می رسد آثار مفیدی بر درد و ناتوانی دارند.
بیمار باید یاد بگیرد که عضله عرضی شکم را فعال کند و در عین حال در طول تمرین به طور طبیعی نفس بکشد. لمس می تواند به او بازخورد بدهد. مرحله بعدی انقباض مشترک با عضله مولتی فیدوس و عضلات کف لگن خواهد بود.
هنگامی که بیمار عملکرد خوبی از این تمرین داشته باشد، فیزیوتراپیست می تواند ورزش را با حرکات دستها یا پاها ترکیب کند. پس از آن، بیمار باید انقباض عضله عرضی شکم را در ADL یا فعالیت روزانه ادغام کند
تمرینات تثبیت
تمرینات تثبیت کننده ممکن است برای کاهش درد و ناتوانی مفید باشد. بیمارانی که تحت نظارت برنامه تمرینی تثبیت ستون فقرات را دنبال می کنند، در مقایسه با بیمارانی که یک برنامه ورزشی دیگر را دنبال می کنند، کاهش درد بیشتری نشان می دهند.
ورزش اسلینگ
به نظر می رسد تمرینات ورزشی اسلینگ Sling در کاهش شدت درد و سطوح ناتوانی بیماران کمردرد مؤثر باشد. بیمار در سیستمی از قرقره ها معلق می شود. او باید دستها یا پاها را حرکت دهد، درحالی که ستون فقرات را در وضعیت خنثی نگه می دارد. عضلات عمقی و سطحی هر دو باید منقبض شوند.
ورزش با توپ سوئیسی
تمرینات روی توپ سوئیسی مستلزم انقباض عضلات تثبیت کننده است اما انقباض عضله راست شکمی نیز وجود دارد.
فواید ورزش درمانی گودی کمر
به نظر می رسد ورزش درمانی گودی کمر ، از جمله تمرینات تحت نظارت، در کاهش درد و بهبود عملکرد در بزرگسالان مبتلا به کمردرد مزمن، مؤثرباشد. بیماران مبتلا به طغیان حاد کمردرد که ورزش درمانی راعلاوه بردرمان پزشکی دریافت کرده بودند، در مدت طولانی عود کمتری داشتند.
کاهش نیروهای فشاری بر روی ستون فقرات کمری باید هدف تمرینات باشد. این می تواند منجر به کاهش لوردوز کمری شود. تمرینات باید به طور منظم انجام شود تا به حداکثر اثر برسد.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی به بهبود سلامت کلی شما کمک می کند.
پیش بینی و پیش آگهی گودی کمر چگونه است؟
هایپرلوردوز نباید تاثیر زیادی بر زندگی شما داشته باشد. اکثر مردم برای آن نیازی به درمان ندارند. حتی اگر این کار را انجام دهید، احتمالا فقط به داروهای بدون نسخه و حرکات ورزشی برای بهبود وضعیت بدن خود نیاز دارید.
کودکانی که مبتلا به گودی کمر هستند معمولاً با رشد ستون فقرات و رشد همزمان بقیه بدن گودی کمر آنها رفع می شود.
در گودی کمر چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر کمردرد دارید، ایده خوبی است که با پزشک خود صحبت کنید. در صورت از کاهش حس در دست یا پای خود، یا احساس سوزن سوزن، فوراً به پزشک مراجعه کنید. اینها می تواند علائم مشکلات جدی تر در کمر شما باشد.
چه سوالاتی باید از پزشک بپرسم؟
- کدام نوع لوردوز را دارم؟
- آیا به درمان نیاز خواهم داشت؟
- هر چند وقت یکبار نیاز به بررسی ستون فقرات من دارید؟
- آیا من در معرض خطر مشکلات دیگری با کمر یا ستون فقراتم هستم؟
سخن پایانی
در گودی کمر بیشتر مردم ممکن است هرگز علائمی نداشته باشند یا متوجه انحنای بیش ازحد ستون فقرات کمر خود نشوند. هایپرلوردوز نباید تأثیر عمده ای بر زندگی شما یا توانایی شما در انجام فعالیت هایی که دوست دارید داشته باشد. پس ورزش های گودی کمر را انجام دهید، نشستن، ایستادن و خوابیدن خود را اصلاح نمایید و به هنگام داشتن علائم به متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید. در کلینیک توانبخشی و ارتوپدی دکتر نوری گودی کمر مدیریت و ردمان می شود.
بدون نظر