نویسنده: دکتر اسماعیل نوری


زانو بزرگترین مفصل بدن هست که استخوان ران را به درشت نی ساق متصل می کند. زانو به شما کمک می کند بایستید، حرکت کنید و تعادل خود را حفظ کنید. این مفصل همچنین حاوی غضروف، مانند مینیسک، و رباط‌هایی از جمله LCL، MCL، ACL و PCL هست.

مانند همه مفاصل، زانوها بخشی از سیستم اسکلتی شما هستند. این مفصل به تحمل وزن شما کمک می کند و اجازه می دهد پاهای شما خم شوند و حرکت کنند. تقریباً هر حرکتی که از پاهای شما استفاده می کند به این مفصل متکی است – زانوها هنگام راه رفتن، دویدن و پریدن به شما کمک می کنند.

زانو درد

درد زانو یک علامت بسیار شایع است که درد یا ناراحتی را در داخل یا اطراف مفصل احساس می‌کنید. این مفصل در حین حرکت مقدار زیادی از وزن شما را جذب و تحمل می کند. به همین دلیل یکی از شایع ترین مفاصل مستعد آسیب است. علت زانو درد می تواند یک مشکل موقت و کوتاه مدت باشد، اما همچنین می تواند یک مشکل مزمن و طولانی مدت باشد که نیاز به تشخیص و درمان توسط دکتر زانو دارد.

اگر زانو درد دارید به یک متخصص زانو مراجعه کنید. آنها علت درد و سایر علائم را تشخیص می‌دهند و درمان‌هایی را پیشنهاد می‌کنند که به شما کمک می‌کند به روال و فعالیت‌های معمول خود بازگردید.

کارکرد زانو

زانومفصل زانو در انجام حرکات مختلف مانند راه رفتن، دویدن، پریدن و ایستادن نقش حیاتی دارد. این مفصل از ساختارهای پیچیده ای مانند رباط ها، تاندون ها، غضروف ها و استخوان ها تشکیل شده است که برای ایجاد ثبات، حفظ تعادل و انعطاف پذیری با هم کار می کنند. درک مکانیک عملکرد این مفصل برای تشخیص و درمان مسائل مربوط به این مفصل پیچیده بسیار مهم است.

این مفصل مستعد آسیب ها و شرایطی است که می تواند بر عملکرد آن تأثیر بگذارد و در نتیجه درد و محدودیت های حرکتی ایجاد کند. مراقبت مناسب، توانبخشی و مداخله پزشکی در مدیریت مشکلات این مفصل برای تضمین عملکرد و تحرک مطلوب برای افراد در هر سنی و سطوح فعالیت ضروری است.

ساختمان زانوزانو

مفصل زانو یکی از بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین مفاصل بدن است که توسط 4 استخوان(ران، درشت نی، کشکک و نازک نی)و شبکه وسیعی از رباط‌ها و ماهیچه‌ها ساخته می‌شود.
زانو یک نوع مفصل سینوویال(با یک حفره پر از مایع)است که امکان خم شدن و با درجه کمی چرخش را فراهم می کند.
سه استخوان اصلی که در تشکیل این مفصل  شرکت دارند عبارتند از:
– استخوان ران
– درشت نی یا تیبیا در ساق پا
– کشکک
این استخوان ها در محل مفصل توسط یک ماده صاف و سخت به نام غضروف مفصلی پوشیده شده اند که به کاهش اصطکاک کمک می کند.
کندیل های داخلی و جانبی استخوان ران با پلاتوی تیبیا مفصل می شوند و مفصل تیبیوفمورال را تشکیل می دهند که وزن بدن را تحمل می کند.
کشکک با قسمت انتهایی استخوان ران مفصل می شود و مفصل کشکک رانی را تشکیل می دهد.
استخوان نازک نی کوچکتر در امتداد استخوان درشت نی قرار می گیرد اما مستقیماً در مفصل درگیر نمی شود، اگرچه نقاط اتصال را برای عضلات و رباط های مهم فراهم می کند.
کندیل های فمورال، پلاتوی تیبیا و ناحیه بین کندیل(بین کندیل ها)همگی دارای اشکال و ویژگی های خاصی هستند که حرکات پیچیده و ثبات این مفصل را تسهیل می کند.

زانو چه نوع مفصلی است؟

مفاصل معمولاً بر اساس موارد زیر طبقه بندی می شوند:

  • ترکیب آنها: از چه چیزی ساخته شده اند.
  • عملکرد آنها: چگونه حرکت می کنند.

زانو یک مفصل سینوویال است. مفاصل سینوویال بیشترین آزادی را برای حرکت دارند. آنها از یک حفره در یک استخوان ساخته شده اند که استخوان دیگری در آن قرار می گیرد. غضروف هیالین لغزنده انتهای استخوان هایی را می پوشاند که مفصل سینوویال را تشکیل می دهند. یک غشای سینوویال – یک کیسه پر از مایع که مفصل را روان می کند و از آن محافظت می کند – فضای بین استخوان ها را می پوشاند. این بالشتک اضافی به مفاصل سینوویال کمک می کند تا با کمترین اصطکاک ممکن حرکت کنند. زانو

از نظر عملکردی، زانو یک مفصل لولا است. به لولاهایی فکر کنید که یک در را در جای خود نگه می دارند. آنها چند قسمت دارند که حرکت نمی کنند، اما قطعات دیگر با فاصله مشخصی حرکت می کنند تا باز و بسته شوند. مفاصل لولا از یک قانون اساسی پیروی می کنند – آنها در یک جهت باز و بسته می شوند.

ساختار مفصل زانو چگونه است؟

زانوی شما از:

  • استخوان ها

سه استخوان مفصل را تشکیل می دهند:

استخوان ران

درشت نی یا تیبیا

کشکک

مکان هایی که این استخوان ها به هم می رسند، مفصل یا سطوح مفصلی نامیده می شوند. دو مفصل در زانوی شما وجود دارد:

پاتلوفمورال: جایی که کشکک شما به استخوان ران شما می رسد.

تیبیوفمورال: جایی که درشت نی شما به استخوان ران شما می رسد.

  • غضروف
  • رباط ها
  • ماهیچه ها
  • اعصاب

غضروف زانوزانو

غضروف یک بافت همبند قوی و انعطاف پذیر است که از مفاصل شما محافظت می کند. به عنوان یک ضربه گیر در سراسر بدن شما عمل می کند.

دو نوع غضروف در زانو وجود دارد:

  • غضروف هیالین: غضروف هیالین رایج ترین نوع غضروف در بدن شما است. برخی آن را غضروف مفصلی می نامند. این عضروف انتهای استخوان ها را می پوشاند. غضروف هیالین لغزنده و صاف است که به استخوان‌های شما کمک می‌کند تا به راحتی در مفاصل از کنار یکدیگر حرکت کنند. سطوح استخوان ران، درشت نی و کشکک شما که با یکدیگر تماس دارند دارای پوشش غضروف هیالین هستند.
  • فیبرو غضروف: فیبرو غضروف همان چیزی است که نام آن به نظر می رسد – غضروف سخت ساخته شده از الیاف ضخیم. برای نگه داشتن قسمت هایی از بدن و جذب ضربه ها به اندازه کافی سخت است. مینیسک دو لایه از فیبرو غضروف است. فضای بین استخوان ران و تیبیا را محافظت می کند.

مینیسکزانو

مفصل زانو دارای دو ساختار هلالی شکل به نام مینیسک بین استخوان ران(استخوان ران)و درشت نی(استخوان ساق پا)است. سطح مقطع آن ها مثلثی شکل و دارای شاخ جلو و پشت هستند.
سطح بالایی هر منیسک مقعر(خمیده به سمت داخل)است تا با شکل کندیل های استخوان ران یا فمور(انتهای گرد استخوان ران)مطابقت داشته باشد، در حالی که سطح پایینی صاف است تا با فلات نسبتاً صاف درشت نی یا تیبیا مطابقت داشته باشد.

مینیسک داخلی بزرگتر و بیشتر به شکل C است، مینیسک خارجی بیشتر به شکل O است. این باعث می شود که یک ناحیه در معرض بزرگتر در سمت داخلی باقی بماند که بیشتر مستعد آسیب است.
ساختار فیبری مینیسک ها به آنها اجازه می دهد تا نیروهای فشاری را به صورت شعاعی توزیع کنند و از سطوح صاف غضروف مفصل محافظت کنند. این مهم است زیرا زانو می تواند 1 تا 2 برابر وزن بدن در حین راه رفتن و تا 4 برابر وزن بدن در هنگام دویدن نیرو را تجربه کند.
مینیسک ها توسط رباط ها به استخوان درشت نی متصل می شوند. مینیسک داخلی به دلیل اتصالات قوی تر تحرک کمتری دارد، در حالی که منیسک جانبی آزادانه تر حرکت می کند.
در طول سال اول زندگی، مینیسک ها به طور کامل با خون تامین می شوند. اما با شروع تحمل وزن، دو سوم داخلی کمتر عروقی می‌شوند و توانایی آن‌ها را برای التیام آسیب‌ها محدود می‌کند.
به طور خلاصه، مینیسک‌ها ساختارهای مهم ضربه‌گیر و تثبیت‌کننده  مفصل هستند، اما خون رسانی محدود، آن‌ها را آسیب‌پذیر می‌کند که به سختی بهبود می‌یابند.

بورس های زانوزانو

بورس یک کیسه کوچک پر از مایع است که بین ساختارهای متحرک در مفصل یافت می شود. هدف بورسا کاهش میزان اصطکاک و سایش و پارگی آن سازه های متحرک است.
پنج بورس در مفصل زانو و اطراف آن وجود دارد:
1. بورس فوق کشکک: این بورس در بالای کشکک قرار دارد.
2. بورس پیش کشکک: این بورس در جلوی کشکک قرار دارد.
3. بورس Infrapatellar: این بورس در زیر کشکک قرار دارد.
4. بورس نیم غشایی: این بورس در نزدیکی عضله نیمه غشایی قرار دارد که یکی از عضلات پشت ران است.

5. بورس پس آنسرین: این بورس بین استخوان درشت نی در قسمت داخل و تلاقی تاندون‌های نیمه‌تندینوس، گراسیلیس و سارتوریوس قرار دراد.بورسیت پس آنسرین ناشی از التهاب این بورس هست.

کپسول مفصلیزانو

– کپسول مفصلی دارای لایه بیرونی فیبری ضخیم و لایه های داخلی نازک تری است.
– این کپسول مفصلی و رباط های اطراف آن به تثبیت مفصل کمک می کنند.
– زانو در حالت کشیده(صاف)در مقایسه با حالت خمیده(خم)پایدارتر است.
– داخل کپسول مفصلی یک غشای سینوویال است که مایع سینوویال را برای روانکاری مفصل تولید می کند.
– ساختارهای دیگر مانند پد چربی زیر کشککی و بورس ها به عنوان بالشتک عمل می کنند.
– حرکت مایع سینوویال در باز شدن، خم شدن و نیمه خم شدن متفاوت است و در صورت وجود تورم مفصل بر راحتی آن تأثیر می گذارد.

رباط ها در زانوزانو

کارکرد رباط های زانو حفظ ثبات مفصل هست و هر کدام نقش خاصی دارند.
– رباط جانبی داخلی(MCL): در برابر نیروهای وارده از سمت بیرونی و چرخش جانبی مقاومت می کند. در باز شدن موثرتر است.
– رباط جانبی جانبی(LCL): در برابر نیروهای واروس(به سمت داخل)و چرخش جانبی مقاومت می کند. همچنین در باز شدن بیشتر موثر است.
– رباط صلیبی جلویی(ACL): در برابر انتقال جلویی(حرکت رو به جلو)استخوان درشت نی روی استخوان ران مقاومت می کند. دو باندل آن در خم شدن و راست شدن عملکرد متفاوتی دارند.
– رباط متقاطع پشتی(PCL): در برابر انتقال پشتی(حرکت به عقب)استخوان ساق پا مقاومت می کند. دو باندل آن در خم شدن و راست شدن عملکرد متفاوتی دارند. همچنین به مقاومت در برابر چرخش و نیروهای والگوس/واروس کمک می کند.

رباط های زانو نوارهای بافتی هستند که استخوان ران شما را به استخوان های ساق پا متصل می کنند.

دو نوع رباط در زانوی شما وجود دارد:

  • رباط های طرفی: دو رباط جانبی مانند تسمه هایی در طرفین زانو هستند. رباط جانبی داخلی(MCL)در سمت داخلی زانوی شما قرار دارد و ران شما را به درشت نی متصل می کند. رباط جانبی جانبی(LCL)در سمت بیرونی زانوی شما قرار دارد. ران شما را به استخوان ساق پا(نازک نی)متصل می کند. رباط های جانبی مانع از حرکت بیش از حد زانوی شما از پهلو به پهلو می شوند.
  • رباط های صلیبی: دو رباط صلیبی داخل مفصل زانو شما هستند. آنها همچنین استخوان ران شما را به استخوان درشت نی یا تیبیا متصل می کنند. آنها از یکدیگر عبور می کنند تاشکل X ایجاد کنند. رباط های صلیبی نحوه حرکت زانوی شما از جلو به عقب و بالعکس را کنترل می کنند. رباط صلیبی جلویی (ACL)در جلوی زانوی شما قرار دارد. رباط متقاطع پشتی (PCL)پشت ACL در پشت زانوی شما قرار دارد.

عضلات زانو

زانو

ماهیچه ها تابع عصب محیطی عصب دهی ستون فقرات
عضله چهار سر ران باز کننده قوی زانو فمورال L2، L3، L4
نیمه تاندینوس * فلکسور و چرخاننده داخلی تیبیال L5، S1، S2
نیمه غشا فلکسور و چرخاننده داخلی تیبیال L5، S1، S2
گراسیلیس * فلکسور و چرخاننده داخلی ابتوراتور L2، L3، L4
سارتوریوس * فلکسور و چرخاننده داخلی فمورال L2، L3
پوپلیتئوس
  • فلکسور و چرخاننده داخلی
  • از لغزش استخوان ران به سمت جلو روی استخوان درشت نی در هنگام چمباتمه جلوگیری می کند
تیبیال L4، L5، S1
Tansor Fasciae Latae
  • اکستانسور ضعیف وقتی زانو کشیده می شود
  • فلکسور ضعیف و چرخاننده خارجی زانو در خم شدن بیشتر از 30 درجه
گلوتئال بالایی L4، L5
گاستروکنمیوس
  • خم کننده ضعیف زانو
  • روتاتور داخلی و خارجی ضعیف زانو
  • خم کننده کف پا قوی و مخترع پاشنه پا
تیبیال S1، S2
عضله دوسر فموریس فلکسور قوی و چرخاننده خارجی زانو سیاتیک L5، S1

فلکسور یعنی خم کننده و اکستانسور یعنی باز کننده.

* این سه عضله از استخوان‌های مختلف لگن منشأ می‌گیرند، اعمال مختلفی را در لگن انجام می‌دهند و توسط اعصاب مختلف عصب‌بندی می‌شوند. صرف نظر از این، همه آنها از طریق تاندون وسیعی از بافت همبند معروف به pes anserine به تیبیای داخلی پروگزیمال متصل می شوند و خم شدن و ثبات داخلی مفصل را انجام می دهند.

ماهیچه ها بافت نرمی هستند که از الیاف کششی ساخته شده اند. آنها برای کشیدن و حرکت بخشی از بدن شما منقبض می شوند. بسیاری از ماهیچه های متصل به پاهای شما حرکات زانو را کنترل می کنند.

گروه های اصلی عضلات زانو عبارتند از:

چهارسر ران: چهار عضله در جلوی ران
همسترینگ: سه عضله در پشت ران
ساق پا: دو ماهیچه در پشت ساق پا یافت می شود

عضلات pes anserine : سه عضله از قسمت داخلی ران
باسن: سه ماهیچه که باسن را تشکیل می دهند
پوپلیتئوس: ماهیچه کوچکی که در پشت زانو قرار دارد
بیایید به هر یک از عضلات اطراف زانو نگاهی بیندازیم، چگونه آنها کار می کنند، برای چه فعالیت هایی مهم هستند، چگونه آسیب می بینند و چگونه آنها را هدف قرار دهیم.

 چهار سر رانزانو

چهار عضله Vastus medialis، vastus intermedius، vastus lateralis و rectus femoris هر کدام از بالای استخوان ران منشا می گیرند. آنها از جلوی ران عبور می کنند و سپس در نزدیکی زانو به هم می پیوندند تا تاندون چهارسر ران را تشکیل دهند. تاندون چهارگانه در اطراف کشکک ادامه می‌یابد قبل از اینکه در نهایت به توبروزیته تیبیا در قسمت جلوی استخوان ساق پا متصل شود و در آنجا به عنوان تاندون کشکک شناخته می‌شود. عضلات چهارسر ران ماهیچه های زانو هستند که در جلوی ران قرار دارند. آنها برای صاف کردن این مفصل کار می کنند.
عمل: عمل اصلی آنها صاف کردن زانو است، اما به خم شدن مفصل ران نیز کمک می کنند.

فعالیت های رایج: بلند شدن از روی صندلی، بالا رفتن از پله ها، راه رفتن و دویدن

مشکلات رایج: سفتی، ضعف، کشیدگی ، تاندونیت، پارگی تاندون

همسترینگزانو

هر یک از سه عضله همسترینگ، نیمه غشایی، نیمه تاندینوزوس و عضله دو سر رانی، از پایین لگن منشا می گیرند، به سمت پشت ران حرکت می کنند و به پشت زانو متصل می شوند. آنها عضلات خم کننده اصلی زانو هستند. همچنین کمک به تثبیت مفصل با محافظت از رباط های جانبی و صلیبی، به خصوص زمانی که زانو می پیچد.
محل قرارگیری: همسترینگ ها در پشت ران از باسن تا زانو قرار دارند

عمل: عمل اصلی آنها خم کردن زانو است، اما به راست شدن مفصل ران نیز کمک می کنند

فعالیت های رایج: دویدن، چرخاندن

مشکلات رایج: سفتی، ضعف، پارگی عضلانی، تاندونیت

عضلات ساق پا

زانوعضلات کاف درست زیر زانو در پشت ساق پا، ماهیچه های ساق پا و گاستروکنمیوس قرار دارند.

ماهیچه های ساق پا عمدتاً حرکات پا و مچ پا را کنترل می کنند، اما نقش کوچکی در حرکات این مفصل در کنار سایر عضلات پشت زانو دارند.

آسیب هایی مانند پارگی عضلات ساق پا و التهاب تاندون آشیل از علل شایع درد ساق پا هستند.

ضعف در عضلات ساق پا اغلب می تواند منجر به درد زانو و گرفتگی شود. تمرینات تقویتی ساق پا و کشش ساق پا واقعا می تواند کمک کننده باشد.

عضلات pes anserineزانو

پس آنسرین (پای غاز) به تاندون‌های به هم چسبیده سه عضله اشاره دارد که در قسمت داخلی استخوان تیبیا یا درشت نی قرار می‌گیرند: sartorius، gracilis و semitendinosus. این عضلات برای حمایت و تثبیت زانو به ویژه در حین فعالیت هایی مانند دویدن، پریدن و بالا رفتن با هم کار می کنند. استفاده بیش از حد یا بیومکانیک نامناسب می تواند منجر به بورسیت پس آنسرین شود و باعث درد و تورم در قسمت داخلی زانو شود.

عضلات باسن یا گلوتئال

زانو
گروه دیگری از عضلات که در مشکلات زانو نباید نادیده گرفته شوند، عضلات سرینی یا باسن هستند:

گلوتئوس ماکسیموس
گلوتئوس مدیوس
پیریفورمیس
گلوتئوس مینیموس
باسن نقش بسیار مهمی در ثبات زانو ایفا می کند و طبق تجربه، تقریباً هر کسی که از درد مداوم زانو رنج می برد، عضلات باسن ضعیف است و از تمرینات تقویت کننده باسن و در برخی موارد کشش باسن سود می برد.

پوپلیتئوس

زانو

پوپلیتئوس یکی از عضلات کوچک پشت زانو است.

هنگامی که به عضلات زانو فکر می کنیم اغلب نادیده گرفته می شود، اما پوپلیتئوس نقش مهمی در کمک به چرخش مفصل و همچنین کمک به ثبات مفصل و کمک به محافظت از مینیسک جانبی دارد.

پوپلیتئوس علیرغم اندازه کوچکش، عضله تثبیت کننده زانو است. پوپلیتئوس هم در فاز زنجیره بسته و هم در فاز زنجیره باز چرخه راه رفتن درگیر است. در مرحله زنجیره بسته، یعنی زمانی که پا با زمین تماس دارد، عضله استخوان ران را روی استخوان درشت نی می چرخاند.

اعصاب در زانوزانو

این اعصاب مسئول حرکت (عملکرد حرکتی) و احساس در مفصل هستند. اعصاب مختلفی وجود دارند که نواحی مختلف اطراف مفصل را تامین می کنند. عصب های حسی به خود مفصل و پوست روی زانو احساس می‌کنند.

اعصاب مهم اطراف زانو شامل عصب ابتراتور، عصب فمورال، عصب سیاتیک و عصب تیبیال است. این اعصاب ماهیچه های مختلف ران و ساق پا و همچنین مفصل را تامین می کنند. آسیب به این اعصاب می تواند منجر به ضعف یا تغییرات حسی در نواحی آسیب دیده شود.

مهمترین عصب اطراف مفصل عصب پوپلیتئال در پشت زانو است. این عصب بزرگ به سمت ساق پا و پا حرکت می کند و حس و کنترل عضلانی را تامین می کند. عصب درست بالای زانو تقسیم می شود و عصب تیبیال و عصب پرونئال را تشکیل می دهد. عصب تیبیال در پشت ساق پا ادامه می یابد در حالی که عصب پرونئال در اطراف بیرون و از جلوی ساق تا پا حرکت می کند. هر دوی این اعصاب می توانند در اثر آسیب های اطراف زانو آسیب ببینند.

آسیب های عصبی اطراف این مفصل کمتر از آسیب های سایر ساختارهای زانو مانند منیسک ها، غضروف ها یا رباط ها شایع است. در برخی موارد، آزادسازی عصب ممکن است ضروری باشد، اما چنین روش هایی به اندازه جراحی های زانو مانند آرتروسکوپی یا بازسازی رایج نیستند.

بیو مکانیک زانوزانو

– رباط ها و مینیسک ها ثبات ساکن(استاتیک) را فراهم می کنند، در حالی که ماهیچه ها و تاندون ها ثبات پویا(دینامیک) را برای مفصل ایجاد می کنند.
– حرکت اصلی مفصل خم شدن و راست شدن است. زانو به عنوان یک مفصل لولا عمل می کند.
– در حین خم شدن و راست شدن، درشت نی و کشکک(کشکک )به صورت یک ساختار نسبت به استخوان ران حرکت می کنند.
– گروه عضله چهار سر ران با کشیدن کشکک به سمت بالا زانو را صاف می کند.
– دامنه حرکت برای راست شدن 0 درجه و برای خم شدن 140 درجه است.
– حرکت ثانویه چرخش درونی به بیرونی استخوان درشت نی نسبت به استخوان ران است، اما تنها زمانی امکان پذیر است که زانو خم شده باشد.

شایع ترین مشکلات یا بیماری های زانو

1. آسیب رباط صلیبی جلویی(ACL): آسیب یا پارگی رباط واقع در مرکز مفصل، که برای ثبات و حرکت زانو بسیار مهم است.

2. آسیب رباط جانبی جانبی(LCL): آسیب یا پارگی رباط در سمت خارجی ، که به تثبیت مفصل کمک می کند.

3. آسیب رباط جانبی داخلی(MCL): آسیب یا پارگی رباط در سمت داخلی ، که به تثبیت مفصل نیز کمک می کند.

4. آسیب رباط صلیبی پشتی(PCL): آسیب یا پارگی رباط واقع در پشت زانو که در ثبات و حرکت مفصل نقش دارد.

5. کندرومالاسی کشکک: نرم شدن و آسیب غضروف زیر کشکک .

6. کشیدگی عضلات چهارسر ران: آسیب یا پارگی گروه عضلانی بزرگ جلوی ران که مسئول راست شدن زانو است.

7. کوفتگی عضله چهارسر ران: ضربه به عضله چهار سر ران.

8. شکستگی کشکک: شکستگی در کشکک .

9. شکستگی پلاتوی تیبیا: شکستگی در قسمت فوقانی استخوان ساق پا(درشت نی)که بخشی از مفصل را تشکیل می دهد.

10. شکستگی استخوان ران: شکستگی در استخوان ران(فمور).

11. شکستگی تیبیا: شکستگی در استخوان ساق پا(درشت نی).

12. ضایعات غضروف مفصلی: آسیب یا فرسودگی غضروف صاف و محافظ انتهای استخوان های مفصل .

13. کیست بیکر: یک کیست پر از مایع که در پشت زانو ایجاد می شود، اغلب به دلیل مشکل زمینه ای مفصل هست.

14. ضایعات مینیسک: پارگی یا آسیب به مینیسک ها که عمکرد مفصل زانو را می کند.

زانو

15. کشیدگی همسترینگ: آسیب یا پارگی گروهی از عضلات پشت ران.

16. سندرم Iliotibial Band: تحریک یا التهاب نوار ضخیم بافتی که در امتداد قسمت خارجی ران و زانو قرار دارد.

17. سندرم Sinding-Larsen-Johansson: التهاب ناحیه ای که تاندون کشکک به کشکک می چسبد، معمولا در نوجوانان.

18. آرتروز زانو : بیماری دژنراتیو مفصلی که زانو را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به درد، سفتی و از دست دادن عملکرد می شود.

19. بورسیت زانو: التهاب کیسه های پر از مایع(بورس)اطراف مفصل.

20. Osteochondritis Dissecans of the Knee: قطعات شل غضروف و استخوان که در داخل مفصل ایجاد می شوند.

21. بیماری ازگود-شلاتر: التهاب ناحیه ای که تاندون کشکک به استخوان ساق پا می چسبد، اغلب در نوجوانان فعال و در حال رشد.

22. سندرم پلیکا: تحریک یا التهاب چین های بافت(پلیکا)در اطراف مفصل .

23. تاندونیت کشکک: التهاب تاندونی که کشکک را به ساق پا متصل می کند.

24. تاندونیت پوپلیتئوس: التهاب تاندون عضله پوپلیتئوس، واقع در پشت زانو.

25. کشیدگی پوپلیتئوس: آسیب یا پارگی عضله پوپلیتئوس که به چرخش زانو کمک می کند.

26. Tendinopathy Semimembranosus: دژنراسیون یا آسیب به تاندون ماهیچه semimembranosus، واقع در پشت مفصل.

27. بورسیت پس آنسرینوس: التهاب بورس(کیسه پر از مایع)که در آن تاندون های عضلات پس آنسرینوس(واقع در قسمت داخلی )به آن متصل می شوند.

28. بورسیت پیش کشکک: التهاب بورس در جلوی کشکک زانو.

آسیب های ورزشی زانو

برخی از شایع ترین آسیب های زانو هستند:

  • پارگی ACL
  • پارگی MCL
  • پارگی منیسک
  • کشیدگی زانو
  • رگ به رگ شدن زانو
  • شکستگی استخوان
  • دررفتگی ها
  • سندرم درد پاتلوفمورال(PFPS).

علائم مشکلات یا بیماری های زانو زانو

وضعیت یا مشکلی که زانوی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، مشخص می کند که چه علائمی را تجربه می کنید. بسیاری از مشکلات زانو علائمی مانند:

زانو درد
– تورم زانو
– خشکی مفصل
– صدا دادن زانو
– کبودی اطراف زانو
– خالی کردن زانو
– گرم شدن پوست اطراف زانو
– قرمزی پوست زانو
– گرفتن یا قفل شدن زانو
– ناتوانی در صاف کردن کامل زانو
– ناتوانی در تحمل وزن
– ضعف یا بی ثباتی مفصل
– مشکل در راه رفتن

معاینه فیزیکی تخصصی زانو

اینها معاینه فیزیکی تخصصی هستند که توسط پزشکان متخصص برای ارزیابی جنبه های مختلف عملکرد و یکپارچگی مفصل زانو، به ویژه در رابطه با آسیب ها یا شرایطی که بر رباط ها، غضروف ها و سایر ساختارهای مفصل تأثیر می گذارد، استفاده می شود.

1. تست مک موری: این یک مانور معاینه فیزیکی است که برای ارزیابی پارگی مینیسک استفاده می شود.

زانو

2. تست Apley: این تست برای افتراق بین آسیب های مینیسک و رباط  استفاده می شود.

3. تست Steinmann: این تست برای ارزیابی یکپارچگی رباط متقاطع پشتی(PCL) استفاده می شود.

4. تست Ege: این آزمایشی است که برای ارزیابی پارگی احتمالی در مینیسک داخلی زانو استفاده می شود.

5. تست Ely: این تست برای ارزیابی انعطاف پذیری عضله چهار سر ران و مکانیسم ردیابی کشکک استفاده می شود.

6. تست LCL: این تست یکپارچگی رباط جانبی جانبی(LCL) را ارزیابی می کند.

7. تست MCL: این تست یکپارچگی رباط جانبی داخلی(MCL) را ارزیابی می کند.

8. کشش جلویی: این تست یکپارچگی رباط متقاطع جلویی(ACL) را ارزیابی می کند.

9. تست لاچمن: این تست دیگری است که برای ارزیابی یکپارچگی ACL استفاده می شود.

زانو

10. Pivot Shift: این تست برای تشخیص بی ثباتی و پارگی ACL استفاده می شود.

11. تست Slocum: این تست برای ارزیابی یکپارچگی PCL استفاده می شود.

12. تست کشوی پشتی: این تست یکپارچگی PCL را ارزیابی می کند.

13. تست شماره گیری(Dial Test): این تست یکپارچگی PCL و گوشه پشتی جانبی مفصل را ارزیابی می کند.

14. تست مولر: از این تست برای ارزیابی پایداری کشکک استفاده می شود.

15. علامت ترس کشکک: این علامت نشان دهنده ناپایداری یا دررفتگی احتمالی کشکک است.

16. تست کشکک زانو: این تست درد و کرپیتوس در مفصل کشکک رانی را ارزیابی می کند.

17. تست Thessaly: این تست برای ارزیابی پارگی منیسک در زانو استفاده می شود.

18. تست اوبر: این تست انعطاف پذیری باند ایلیوتیبیال و عضلات ابدکتور هیپ را ارزیابی می کند.

ارزیابی تشخیصی مشکلات یا بیماری های زانو

به محض مشاهده تغییرات یا درد در زانوهای خود به متخصص زانو مراجعه کنید. برخی از رایج ترین اریابیهایی که برای تشخیص مشکلات زانو  استفاده می شود عبارتند از:

  • اشعه ایکس
  • سونوگرافی
  • آسپیراسیون یا کشیدن آب زانو
  • سی تی اسکن
  • ام آر آی

ابزارهای ارزیابی زانو

این معیارهای نتیجه، به پزشکان متخصص و محققان کمک می کند تا به طور عینی تأثیر آسیب های زانو و آرتروز را بر علائم، عملکرد و کیفیت زندگی بیمار ارزیابی کنند، که می تواند درمان را هدایت کند و پیشرفت را در طول زمان ردیابی کند.
اینها معیارها یا ابزارهای ارزیابی متفاوتی هستند که برای ارزیابی علائم، عملکرد و تأثیر کلی آسیب‌های مفصل و استئوآرتریت استفاده می‌شوند. اجازه دهید هر کدام را به اختصار توضیح دهم:
1. امتیاز نتیجه آسیب و استئوآرتریت زانو(KOOS): یک اندازه گیری پیامد گزارش شده توسط بیمار که درد، علائم، عملکرد در زندگی روزمره، عملکرد در ورزش و تفریح، و کیفیت زندگی مرتبط با زانو را ارزیابی می کند.
2. سیستم رتبه بندی زانو سینسیناتی: ارزیابی گزارش شده توسط پزشک که پارامترهایی مانند ثبات زانو، دامنه حرکت و عملکرد را ارزیابی می کند.
3. امتیاز نتیجه آسیب زانو و استئوآرتریت(KOOS-Child): نسخه ای از KOOS که به طور خاص برای کودکان و نوجوانان مبتلا به آسیب یا آرتروز طراحی شده است.
4. بررسی نتیجه زانو(KOS): علائم و محدودیت های عملکردی مربوط به شرایط زانو را ارزیابی می کند.
5. مقیاس عملکردی اندام تحتانی(LEFS): ناتوانی درک شده بیمار را در ارتباط با انواع شرایط اندام تحتانی اندازه گیری می کند.
6. شاخص استئوآرتریت WOMAC: یک اندازه گیری نتیجه گزارش شده توسط بیمار که درد، سفتی، و عملکرد فیزیکی را در افراد مبتلا به استئوآرتریت لگن و/یا زانو ارزیابی می کند.
7. اندازه‌گیری پیامد آرتروز زانو/لگن ابادان(IKHOAM): یک اندازه‌گیری پیامد گزارش‌شده توسط بیمار برای ارزیابی تأثیر استئوآرتریت زانو و هیپ ایجاد و تأیید شده است.

کلیات درمان مشکلات زانو

طیف گسترده ای از درمان های جراحی و غیر جراحی برای شرایط و آسیب ها و بیماری های مختلف زانو وجود دارد.

درمان غیر جراحی بیماری های زانو:

ورزش درمانی زانو : تمریناتی برای بهبود قدرت، انعطاف پذیری و عملکرد زانو
– درمان دستی: تکنیک های عملی برای بهبود تحرک و کاهش درد زانو
– توانبخشی ACL: برنامه فیزیوتراپی تخصصی برای بهبودی از آسیب / بازسازی ACL
– توانبخشی پس از جراحی: برنامه جامع درمانی برای کمک به بهبودی بیماران پس از جراحی های مختلف
– نوار کشکک: تکنیک نوار چسب برای حمایت و تراز کردن کشکک

درمان جراحی بیماری های زانو:

– مینیسککتومی آرتروسکوپی: برداشتن بخشی از مینیسک
– ترمیم مینیسک: ترمیم جراحی مینیسک پاره شده
– دبریدمان غضروف مفصلی و میکروشکستگی: تمیز کردن و ایجاد سوراخ های کوچک در غضروف آسیب دیده برای رشد غضروف جدید.
– بازسازی ACL: بازسازی جراحی پارگی رباط صلیبی جلویی ACL
– اتوگراف تاندون کشکک: استفاده از تاندون کشکک خود بیمار برای بازسازی ACL
– اتوگراف تاندون همسترینگ: استفاده از تاندون همسترینگ خود بیمار برای بازسازی ACL
– آلوگرافت: استفاده از پیوند تاندون از اهداکننده برای بازسازی ACL
– بازسازی PCL: بازسازی جراحی رباط متقاطع پشتی PCL
– تثبیت شکستگی با جراحی: درمان جراحی برای تثبیت استخوان شکسته
– دبریدمان و دستکاری آرتروسکوپی: جراحی اندوسکوپیک برای تمیز کردن و بهبود تحرک مفصل
– آزادسازی جانبی کشکک : آزادسازی بافت خارجی کشکک با جراحی
– استئوتومی تیبیا: برش جراحی و تنظیم مجدد استخوان درشت نی ساق پا
– تعویض کامل زانو: جایگزینی کل مفصل زانو با مفصل مصنوعی

چگونه می توانم از زانوهایم مراقبت کنم؟

بهترین راه برای مراقبت از زانو، حفظ سلامت کلی است، از جمله:

  • پیروی از یک برنامه غذایی و ورزشی که برای شما مفید است.
  • مراجعه به دکتر متخصص زانو برای معاینات منظم و به محض مشاهده هرگونه تغییر یا علائم در این مفصل
  • پوشیدن تجهیزات حفاظتی مناسب برای هر فعالیت، ورزش یا کاری که انجام می دهید.

سخن پایانی

زانوهای شما بزرگترین مفصل شما هستند و وظیفه بزرگی دارند – به شما کمک می کنند بایستید، حرکت کنید و از پاهای خود استفاده کنید. مهم نیست که چه کاری انجام می دهید، در طول برنامه روزانه از آنها بسیار استفاده می کنید.

از آنجایی که ما از زانوها برای فعالیت های زیادی استفاده می کنیم، آنها یکی از آسیب پذیرترین مفاصل هستند. همه افراد گاهی درد دارند، اما نباید درد زانو را نادیده بگیرند. به محض مشاهده هرگونه تغییر، به یک متخصص زانو مراجعه کنید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *