نویسنده: دکتر اسماعیل نوری


تزریق به مفصل فاست یک روش درمانی است که در آن مایعی حاوی داروی ضد التهاب یا کورتیکواستروئید به داخل مفصل تزریق می‌شود. این روش برای کاهش درد و التهاب در مفاصل مفید است و می‌تواند در درمان مشکلات مفصلی مانند آرتریت یا آسیب‌های مفصلی استفاده شود.

تزریق مفصل فاست یکی از رایج‌ ترین روش‌ هایی است که در بین تمام مداخلات ستون فقرات انجام می‌شود. درد مفاصل فاست می‌تواند از آرتروز، بی‌ ثباتی سگمنتال، تروما، گیر افتادگی منیسکوئید و سینوویت التهابی ناشی شود.

بیماران مبتلا به درد مفاصل فاست علائمی مثل گردن درد، کمردرد، و درد بدتر شده با هایپراکستنشن، خم شدن جانبی و چرخش ظاهر دارند.

تزریق به مفصل فاست

تزریق به مفصل فاست (Fast intra-articular injection) یک روش درمانی است که برای تسکین درد و التهاب مفاصل استفاده می‌شود. در این روش، داروی مورد نظر به صورت سریع و با حجم کم به داخل مفصل تزریق می‌شود. این روش سریع‌تر از تزریق معمولی به مفصل است و معمولاً برای درمان شرایطی مانند آرتریت، سندروم تونل کارپال و درد مزمن مفصلی استفاده می‌شود.

درد مفصل فاست است که باعث آسیب به مفاصل و کاهش کیفیت زندگی افراد میشود. برخی از عوامل ایجاد کننده این نوع درد عبارتند از:

  • سن بالا
  • چاقی
  • فعالیت بدنی زیاد
  • آسیب های قبلی به مفاصل

درمان های موثر برای کاهش درد مفصلی شامل دارو درمانی، فیزیوتراپی، کاهش وزن و استفاده از وسایل کمکی مانند عصا یا واکر است.

مفصل فاست (مفاصل زیگاپوفیزیال) در سرتاسر ستون فقرات قرار دارد و بسته به سطح مهره ها از نظر اندازه و شکل متفاوت است. آنها مفاصل سینوویال هستند که توسط فرآیندهای مفصلی بین دو مهره مجاور تشکیل می شوند.

مهره های فوقانی فرآیند مفصلی تحتانی را فراهم می کنند و مهره های تحتانی فرآیند مفصلی فوقانی را ارائه می دهند. ویژگی‌ های اضافی شامل غضروف مفصلی است که روی سطح هر فرآیند مفصلی پوشانده شده است، به دنبال آن یک لایه از غشای سینوویال و یک لایه فیبری بیرونی سخت که روی غشاء قرار گرفته است. تخمین زده می شود که فضای مفصلی دارای ظرفیت 1 تا 2 میلی لیتر است.

مفصل فاست عملکردهای زیادی دارد، از جمله محدود کردن حرکت بیش از حد، توزیع بار محوری، و جلوگیری از جابجایی از حرکات رو به جلو و چرخشی مفصل بین مهره ای . عصب دهی مفصل فاست از شاخه داخلی راموس خلفی عصب نخاعی ناشی می شود. با هر مفصل فاست، اطلاعات حسی از طریق عصب دهی دوگانه از عصب نخاعی در همان سطح و یک سطح بالاتر ارائه می شود.

موارد منع مصرف

هیچ منع مصرف مطلقی به جز امتناع بیمار وجود ندارد. موارد منع نسبی شامل بیماران مبتلا به عفونت سیستمیک یا موضعی در محل تزریق، انعقاد یا دیاتز خونریزی دهنده، آلرژی به ماده حاجب یا داروها می شود.

نحوه تزریق به مفصل فاست

به بیمار توصیه شود که تسکین درد با تزریق مفصل فاست متغیر است و به دلیل ماهیت گذرا بهبود درد ممکن است به تزریق های مکرر نیاز باشد. این روش معمولاً در یک مرکز سرپایی انجام می‌شود. 
موقعیت بیمار مستعد است و می توان یک بالش زیر شکم قرار داد تا دسترسی آسان به مفصل و کاهش انحنای کمر را کاهش دهد. سر و صورت بیمار باید برای راحتی و تنفس حمایت شود. برای تزریق دهانه رحم، موقعیت بیمار ممکن است شامل یک رویکرد جانبی یا مایل از جلو باشد. اگر موقعیت جانبی فرض می شود، برای جلوگیری از خم شدن جانبی گردن باید از پشت سر استفاده کرد و شانه ها باید به سمت پایین قرار گیرند.
مفصل فاست را می توان تحت هدایت تصویر با فلوروسکوپی یا سی تی تشخیص داد. فلوروسکوپی امکان بازخورد بلادرنگ و توانایی مشاهده مفصل را در چند صفحه و در عین حال به حداقل رساندن تابش فراهم می کند. تصویربرداری CT ممکن است در دسترسی به مفاصل با زاویه شیب دار مفید باشد. پس از شناسایی مفصل فاست مورد نظر، پوست پوشاننده علامت گذاری می شود، با تکنیک آسپتیک آماده می شود و به روشی استریل دراپ می شود.
بی حسی موضعی روی پوست و بافت زیر جلدی اعمال می شود. توصیه می شود که حجم تزریق بین 1 تا 1.5 میلی لیتر باشد زیرا حجم های بزرگتر ممکن است باعث پارگی کپسول مفصل شود. با این حال، در صورت مواجهه با مقاومت، تزریق باید قطع شود.
بی‌ حس‌ کننده‌ های موضعی تسکین فوری درد را فراهم می‌کنند، در حالی که استروئیدها بدون نیاز به استفاده از فرسایش با فرکانس رادیویی،  تسکین درد طولانی‌ تری را ارائه می‌کنند.

تجهیزات برای تزریق

  • مجموعه تصویربرداری با دسترسی به فلوروسکوپی بازوی C یا توموگرافی کامپیوتری (CT)
  • سوزن گیج 18 برای آسپیراسیون داروها
  • سوزن زیر جلدی 25 برای نفوذ پوست با بی حس کننده موضعی
  • لیدوکائین 1% برای نفوذ پوست
  • سوزن نخاعی گیج 22 تا 25 برای ورود به مفصل فاست
  • ماده کنتراست (240 میلی گرم درصد آیوهگزول)
  • بی حس کننده موضعی (0.5٪ بوپیواکائین طولانی اثر است، ممکن است از عوامل جایگزین استفاده شود)
  • استروئید (40 میلی گرم درصد تریامسینولون طولانی اثر است، ممکن است از عوامل جایگزین استفاده شود

عوارض تزریق به مفصل فاست

  • درد و تورم موضعی پس از تزریق
  • عفونت محل تزریق
  • آسیب به عصب یا رگ خونی در محل تزریق
  • نشت مایع مفصلی پس از تزریق
  • افزایش موقت درد و التهاب در مفصل پس از تزریق
  • نادر: واکنش آلرژیک به دارو یا مواد تزریقی

این عوارض معمولاً خفیف بوده و طی چند روز برطرف می‌شوند. در صورت بروز عوارض شدید، حتماً با پزشک مشورت کنید.

سخن پایانی

تزریق مفصل فاست معمولاً برای تشخیص درد مفصل فاست استفاده می شود و ممکن است اثرات درمانی داشته باشد. رویکرد تیم مراقبت های بهداشتی بین حرفه ای برای اطمینان از ایمنی بیمار و اجرای صحیح این روش بسیار مهم است. قبل از ورود به مجموعه مداخله ای، باید تاریخچه پزشکی، آلرژی، آزمایشگاه و رضایت بیمار بررسی شود. این تیم معمولاً شامل پزشک انجام دهنده عمل، پرستار، داروساز و تکنسین تصویربرداری می شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *