نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

قفل شدن زانو

قفل شدن زانو وضعیتی است که در آن مفصل زانو قادر به خم شدن یا راست شدن کامل نیست و در جای خود قفل می شود که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد.

زانوی قفل شده دو نوع دارد، زانوی قفل شده زمانی اتفاق می‌ افتد که مفصل زانو نمی‌ تواند حرکت کند و زانوی قفل شده کاذب زمانی رخ می‌ دهد که درد باعث می‌شود حرکت مفصل زانو دشوار شود.

قفل شدن زانو

قفل شدن زانو

قفل شدن زانو حالتی بسیار دردناک است که دامنه حرکتی زانو و میزان حرکت مفصل را دچار مشکل می کند و توانایی راه رفتن، بالا رفتن یا حتی نشستن راحت را محدود می کند.

برای تسکین درد و درمان پزشک باید علت قفل شدن زانو را تشخیص دهد.

این وضعیت اغلب با پارگی منیسک، آسیب رباط یا بیماری های مفصلی همراه است، بیماران درد و تورم را در حین حرکت تجربه می کنند. وضعیتی مانند مینیسک ممکن است از حرکت زانو جلوگیری کند، یا مورد تاندونیت باعث درد زیادی می شود که زانو نمی تواند به طور طبیعی خم شود.

علت قفل شدن زانو

قفل شدن زانوقفل شدن زانو می تواند ناشی از شرایطی باشد که باعث درد می شود یا یک مشکل فیزیکی که مانع از حرکت می شود.

مشکلات کشکک زانو

مشکلات کاسه زانو به مسائل مختلفی اشاره دارد که می تواند کشکک را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به درد، ناراحتی یا اختلالات عملکردی در مفصل زانو شود. درد کشکک می تواند طیفی از شرایط را در بر گیرد که بر روی کاسه زانو (کشکک) و ساختارهای اطراف آن تأثیر می گذارد در نتیجه ممکن است باعث قفل شدن زانو شود.

پارگی مینیسک

بیشترین علت قفل شدن زانو، پارگی مینیسک است، پارگی مینیسک آسیب شایع زانو است، مینیسک (meniscus) یک دیسک لاستیکی شکل است که به‌ عنوان ضربه‌ گیر عمل می ‌کند.

مینیسک داخلی به شکل C و مینیسک خارجی به شکل O می باشد، مینیسک خارجی نسبت به مینیسک داخلی تحرک بیشتری دارد و اتصالات کمتر مینیسک خارجی به عناصر مفصل زانو، باعث تحرک بیشتر و در نتیجه آسیب کمتر در مقایسه با مینیسک داخلی می گردد. آسیب و پارگی مینیسک زانو جدا از اینکه یک بیماری هست همزمان می تواند زمینه ساز بیماری های دیگر زانو مانند آرتروز زانو شود.

 پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL)

 پارگی رباط صلیبی قدامی (ACL) معمولا زانو را ناپایدار می کند، که ممکن است دلیلی باشد برای اینکه نمی توانید زانو را صاف کنید. همچنین ممکن است باعث ایجاد درد برای جلوگیری از انجام کارها شود. پارگی رباط درجه سه نیاز به جراحی دارد.

از مشکلات رایجی که متاسفانه برای برخی از افراد در حین ورزش و یا فعالیت های سنگین رخ می دهد، می توان به پارگی رباط صلیبی اشاره کرد که روش های درمانی زیادی برای آن وجود دارد.

شکستگی زانو

این آسیب ها مربوط به تروما هستند و نیاز به تشخیص فوری دارند و باعث درد، مشکل در صاف کردن پا و تورم می شود. در بعضی مواقع تغییر شکل قابل مشاهده وجود دارد و دلیل اینکه چرا نمی توانید زانو را صاف کنید واضح است.

تاندونیت

التهاب تاندون یا تاندونیت شرایطی است که در آن بافت‌ های همبند بین عضلات و استخوان‌ها ملتهب می‌شوند. تاندونیت که اغلب در اثر فعالیت های تکراری ایجاد می شود، می تواند دردناک باشد. ممکن است در آرنج، زانو، شانه، لگن، تاندون آشیل و پایه انگشت شست  اتفاق بیفتد. تاندونیت می تواند خم شدن زانو را دشوار و دردناک کند.

آرتریت

آرتریت شامل التهاب حاد و مزمن مفاصل است که اغلب با درد و آسیب ساختاری مفصل همراه است. که موجب درد، احساس سفتی، محدودیت حرکت و تغییر شکل مفصل می شود. تشخیص شامل شرح حال، معاینه فیزیکی و گاهی آزمایش های مرتبط و تصویر برداری است. معاینه کامل برای ارزیابی و درمان موثر آرتریت ضروری است.

دو نوع بسیار متفاوت از آرتریت، هر دو نقرس و آرتریت روماتوئید (RA)، می توانند باعث درد و التهاب شوند که بر تحرک زانو تأثیر می گذارد. آرتریت یک بیماری خود ایمنی است که علائمی را ایجاد می کند زیرا سیستم ایمنی بدن به بافت حمله می کند.

نقرس معمولاً انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد اما می تواند علائمی را در هر مفصلی از جمله زانو ایجاد کند. این به دلیل تجمع اسید اوریک در بدن است که رژیم غذایی و متابولیسم نقش مهمی در رشد آن ایفا می کند.

تشخیص

قفل شدن زانومعاینه فیزیکی می تواند تشخیص دهد که زانوی قفل شده یا زانوی کاذب قفل شده دارید، معاینه شامل بررسی سابقه پزشکی و رویداد هایی است که منجر به این مشکل شده است.

می توان اسکن ام آر آی ( MRI ) را انجام داد. ام آر آی بهتر می تواند بافت های نرم را تجسم کند و می تواند نشان دهد که آیا مشکلات غضروف، رباط یا تاندون وجود دارد یا خیر. پارگی منیسک معمولاً در معاینه MRI ظاهر می شود.

اگر دچار التهاب شده اید پزشک آزمایشات زیر را تجویز می کند

  • پروتئین واکنشی (CRP)
  • رسوب گلبول های قرمز (ESR)
  • آزمایش روماتوئید (RF)

 معاینه فیزیکی، بررسی سوابق پزشکی و آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا ام آر آی معمولا می توانند علت زمینه ای را آشکار کنند.

علائم دیگر مانند تغییر وضعیت ذهنی ناشی از زمین خوردن که باعث آسیب زانو شده، ممکن است به مراقبت اورژانس نیاز داشته باشد. در غیر این صورت، برای معاینه و تشخیص به پزشک متخصص زانو مراجعه کنید.

درمان

قفل شدن زانودرمان قفل شدن زانو بستگی به علت اصلی دارد و ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی، داروها یا در برخی موارد جراحی برای برداشتن یا ترمیم غضروف باشد. اگر این بیماری را تجربه می کنید، توصیه می شود برای تشخیص و برنامه درمانی مناسب با یک متخصص زانو مشورت کنید.

پزشکان متخصص ممکن است برای کاهش درد و حرکت دادن زانو، بی حس کننده موضعی به مفصل زانو تزریق کنند. زانو قفل شده به علت مینیسک معمولا با آرتروسکوپی تسکین داده می شود.

درمان های محافظه کارانه

اگر این مراحل ساده مفید نبودند، تزریق بی حس کننده موضعی یا تزریق کورتیزون می تواند به کاهش ناراحتی تا حدی کمک کند. داروهای مسکن تجویزی به ندرت برای کاهش درد قفل شدن زانو استفاده می شوند.

سخن پایانی

قفل شدن زانو هرگز نباید طبیعی تلقی شود، حتی اگر موقتی باشد و به سرعت بدون درمان برطرف شود و ممکن است به نگرانی جدی تری تبدیل شود که نیاز به درمان دارد.

مدیریت موثر قفل شدن زانو شامل معاینه فیزیکی و تصویربرداری، برای شناسایی علت زمینه‌ ای است. گزینه های درمانی ممکن است از درمان محافظه کارانه مانند استراحت، یخ، و فیزیوتراپی تا مداخلات تهاجمی مثل جراحی آرتروسکوپی برای رفع هرگونه مشکل متغیر باشد.

تشخیص و مداخله به موقع می تواند درمان را بهبود بخشد و عملکرد طبیعی زانو را باز گرداند. پیگیری منظم برای درمان درد بر بهبودی و جلوگیری از عود بیماری ضروری است.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *