فهرست مطالب
درد مفاصل ناراحتی و درد در یک یا چند مفصل بدن هست. آرتریت شایع ترین علت درد مفاصل است. مفصل جایی است که انتهای دو یا چند استخوان شما به هم می رسد. به عنوان مثال، مفصل ران شما جایی است که استخوان ران شما به لگن شما می رسد.
ناراحتی مفاصل شایع است و معمولاً در دستها، پاها، لگن، زانو یا ستون فقرات احساس میشود. گاهی اوقات، مفاصل شما ممکن است احساس سفتی، خشکی همراه با درد داشته باشند. علاوه بر این، مفاصل شما ممکن است در صبح احساس سفت شدن داشته باشند اما با حرکت و فعالیت، شل شده و احساس بهتری پیدا کنید. با این حال، فعالیت بیش از حد می تواند درد شما را بدتر کند.
درمان درد مفاصل ممکن است بر عملکرد مفاصل شما تأثیر بگذارد و توانایی شما را در انجام کارهای اساسی محدود کند. مفاصل شدید و دردناک می توانند کیفیت زندگی شما را مختل کنند. درمان باید نه تنها بر درد، بلکه بر بازگشت به فعالیت های روزانه و زندگی کامل خود متمرکز شود.
علت درد مفاصل
درد مفاصل دلایل زیادی دارد، از جمله بسیاری از انواع آرتریت و برخی که مرتبط با آرتریت نیستند. درد مفاصل بسته به علت ممکن است متفاوت باشد. ممکن است مانند یک درد ناگهانی و تیز احساس شود. ممکن است متوجه سفتی، سوزش یا درد مبهم شوید.
سن نیز عاملی برای سفت شدن و درد مفاصل است. پس از سال ها استفاده و ساییدگی مفاصل، ممکن است بعد از 45 سالگی مشکلاتی ایجاد شود.
علاوه بر این،سن نیز عاملی برای سفت شدن و درد مفاصل است. پس از سال ها استفاده و ساییدگی مفاصل، ممکن است بعد از 45 سالگی مشکلاتی ایجاد شود. عفونت های ویروسی ، بثورات پوستی یا تب ممکن است حرکت مفصل را دردناک کند. آسیب هایی مانند شکستگی استخوان یا رگ به رگ شدن نیز می تواند باعث درد مفاصل شود.
با دلایل بسیار زیاد، تشخیص دلیل درد مفاصل شما دشوار است. و تا زمانی که علت آن را نشناسید، بهترین راه برای درمان آن را نخواهید دانست. یکی از ویژگی های اصلی که درمان را تعیین می کند این است که آیا درد مفاصل شما شامل التهاب است یا خیر.
آرتروز
استئوآرتریت (OA) شایع ترین شکل آرتریت است. ناشی از تخریب غضروف به دلیل پیری یا آسیب است. استئوآرتریت به کندی ایجاد می شود و معمولاً بعد از 45 سالگی رخ می دهد.
غضروف یک بافت انعطاف پذیر است که انتهای استخوانها را بالشتک می کند تا به آرامی در مقابل یکدیگر در داخل مفاصل شما سر بخورند. هنگامی که غضروف از بین می رود، استخوان ها شروع به ساییدن روی یکدیگر می کنند که باعث ایجاد درد می شود.
استئوآرتریت یا آرتروز میتواند هر مفصلی را درگیر کند، و بیشتر گردن، انگشتان، کمر و زانو رخ می دهد. زانو شایعترین مفصل درد آرتروز هست. درد آرتروز با حرکت بدتر و با استراحت بهتر می شود. اغلب با درد شدید و متناوب شروع می شود و سپس به یک درد دائمی تبدیل می شود.
نقرس
نقرس نوعی آرتریت التهابی است که به دلیل سطوح بالای اسید اوریک در خون ایجاد می شود. اسید اوریک می تواند در داخل مفاصل تجمع یافته و کریستال ایجاد کند. هنگامی که سیستم ایمنی سعی می کند آنها را از بین ببرد، منجر به التهاب و درد می شود، لازم است بگوییم که التهاب پاسخی طبیعی سیستم ایمنی بدن است.
شست پا، مچ پا و زانو مفاصل رایجی هستند که دچار نقرس می شوند. علایم اولیه نقرس شامل درد ناگهانی، شدید و اغلب سوزش مفاصل است. معمولا فقط در یک مفصل است. علایمی مانند تغییر رنگ پوست، گرم بودن ناحیه و متورم شدن ممکن است رخ دهند.
تاندونیت
تاندونیت التهاب تاندون های شماست – نوارهای انعطاف پذیری که استخوان و ماهیچه را به هم متصل میکنند. معمولاً در آرنج، پاشنه یا شانه شما دیده می شود. استفاده بیش از حد از مفصل اغلب علت آن هست.
آرتریت سپتیک
آرتریت سپتیک ناشی از عفونت داخل مفصل است که اغلب به دلیل باکتری است. در موارد نادر، ممکن است یک قارچ (مانند کاندیدا) یا مایکوباکتریوم باشد(مثل سل ). عفونت معمولاً از خون شروع می شود و سپس به داخل مفصل منتقل می شود.
آرتریت سپتیک تمایل دارد یک مفصل را تحت تاثیر قرار دهد، معمولا مفصل مچ پا، هیپ، زانو و مچ دست را هدف قرار می دهد.
مفصل آسیب دیده متورم، گرم و سفت می شود. ممکن است موجب تب نیز بشود.
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خودایمنی مزمن است که به تدریج ایجاد می شود. روماتوئید عمدتاً مفاصل را تحت تأثیر قرار می دهد و درد در مفصل های دچار التهاب شده حس می شود. علائم عمومی اولیه این بیماری شامل خستگی زیاد، درد عضلانی، تب با درجه پایین، کاهش وزن و بی حسی و گزگز دست ها است.
بیماری خود ایمنی
بیماری خود ایمنی سیستم ایمنی است که به قسمت های سالم بدن شما حمله می کند که گویی مضر هستند. این باعث التهاب، درد و سایر علائم می شود که بسته به بیماری متفاوت است. معلوم نیست چرا این اتفاق می افتد.
بیماری های خود ایمنی معمولا به سمت مفاصل پیشرفت می کنند و اغلب از انگشتان دست و پا در یک طرف بدن شروع می شود. سپس مفاصل دیگر درگیر می شوند، مثل گردن، مچ دست و آرنج.
در این بیماری ها مفاصل به صورت سفت، گرم، تغییر رنگ و متورم هستند. برخلاف استئوآرتریت، درد درگیری مفصل با حرکت بهبود می یابد. نکته جالب در اینطور بیماری ها این است که اغلب در صبح علائم بدتر است و درد شدید و خشکی بیش از یک ساعت طول می کشد، گرچه شرایطی که بیان شد شامل تمام بیماران نمی شود.
لوپوس اریتماتوی سیستمیک
التهاب مفصل در لوپوس اریتماتوز سیستمیک شایع است. این بیماری یک خودایمنی مزمن است که می تواند تقریباً هر عضو بدن را تحت تأثیر قرار دهد. لوپوس بیشتر مفصل های زانو، مچ دست، مفاصل انگشتان را تحت تاثیر قرار می دهد.
درد مفاصل کوتاه مدت رخ می دهد اما دارای نوسان است و نمی شود گفت پس از مدتی از بین می رود، ممکن است در طول روز از یک مفصل به مفصل دیگر انتقال پیدا کند.
علائم دیگر لوپوس شامل، دردهای قابل توجه عضلات و مفاصل، سفتی در شانه ها، گردن و باسن و گاهی اوقات، تورم و حساسیت خفیف در مچ دست و انگشتان می شود.
علل غیر آرتریت دردمفاصل
بعضی از شرایط دیگر باعث درد مفاصل می شوند که به بیماری یا التهاب مفصلی مربوط نمی شود. در بعضی موارد افراد مبتلا به یک بیماری، به بیماری دیگر مبتلا می شوند. به عنوان مثال، برای فردی که مبتلا به آرتریت روماتوئید یا لوپوس است، ممکن است به فیبرومیالژیا ثانویه مبتلا می شود.
فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک وضعیت درد مزمن است که شامل اختلال عملکرد سیستم عصبی و اعصاب بیش از حد حساس است. درد فیبرومیالژیا معمولاً در سراسر بدن حرکت می کند. می تواند مفاصل، ماهیچه ها و بافت های همبند را تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است بیمار در ناحیه مفاصل درد گزگز را احساس کند. خستگی، اختلال خواب و شناخت از علائم دیگر این بیماری است.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید شامل غده تیروئید کم کار می شود. شایع ترین علت تیروئیدیت هاشیموتو است ، یک بیماری خود ایمنی که در آن بدن شما به غده تیروئید شما حمله می کند
علائم کم کاری تیروئید شامل درد های مفصلی، خستگی، افزایش وزن، عدم تحمل سرما و غیره می شود که مهم ترین آن درد مفاصل است.
افسردگی
ممکن است عجیب به نظر برسد، اما درد مفاصل غیرقابل توضیح یکی از علائم فیزیکی اولیه افسردگی است. علت درد مفصل در فرد مبتلا به افسردگی بی تحرکی، کاهش وزن شدید و یا چاقی بر اثر نداشتن تحرک است و همچنین کاهش وزن، چاقی و بی حرکت ماندن بدن این افراد باعث فرسودگی مفاصل شده و در نهایت دچار بیماری های مختلفی می شوند.
علائم اورژانسی درد مفاصل
در صورتی که درد مفاصل شما شدید است و موارد زیر را نیز دارید به مراقبت های پزشکی فوری دریافت کنید
-اگر درد مفصل همراه با احساس گرمای شدید و تب است
-کاهش وزن غیر قابل توضیح و بی دلیل
-ناتوانی در عملکرد به دلیل درد مفاصل
-مفصلی که طور قابل توجهی متورم شده است
-بی حسی ناگهانی همراه با سوزش یا ضعف عضلانی
تشخیص دردمفاصل
برای تشخیص درد مفاصل و علت آن از شرح حال و سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایش خون، تصویربرداری و روشهای خاص استفاده میکنند. پزشکان متخصص برای تشخیص علت درد مفاصل شما روش های مختلفی را توصیه و تجویز می کنند.
چگونه علائم کمک می کند ؟
جزئیات در مورد درد شما می تواند به کاهش تعداد تشخیص های احتمالی کمک کند. به عنوان مثال، اگر درد ناگهانی و شدید در یک زمان به یک مفصل برسد، ممکن به علت بیماری نقرس یا عفونت باکتریایی باشد.
درد خفیف و دردناکی که به تدریج ظاهر می شود و بیش از یک مفصل را تحت تاثیر قرار می دهد در مواردی می تواند به خاطر روماتیسم مفصلی و لوپوس باشد.
تصویربرداری
تست های تصویربرداری مانند رادیوگرافی می توانند به تایید یا رد تشخیص کمک کنند. سایر آزمایشات تصویربرداری مانند ام آر آی ممکن است اطلاعات بیشتری در مورد مفصل و بافت های اطراف آن ارائه دهند.
پیشگیری از درد مفاصل
شما می توانید به خوبی از مفاصل و خود مراقبت کنید. در مورد فعالیت فیزیکی، ورزش و معاینات منظم پزشکی جدی عمل کنید، به صورت روتین تمرینات هوازی و تقویتی انجام دهید تا سالم بمانید.
همچنین رعایت کردن رژیم غذایی متناسب با بدن و بیماری هایتان به پیشگیری کمک می کند. اگر اضافه وزن دارید بهتر است رژیم مناسبی را به روتین روزانه زندگیتان اضافه کنید و به مرور وزن اضافی را کاهش دهید با این کار فشار از روی مفاصل شما برداشته می شود.
درمان درد مفاصل
اگرچه ممکن است درمانی قطعی برای درد مفاصل وجود نداشته باشد، اما راه هایی برای کنترل آن وجود دارد. گاهی اوقات، درد ممکن است با مصرف داروهای بدون نسخه یا با انجام تمرینات ساده روزانه از بین برود. گاهی اوقات، درد می تواند نشانه مشکلاتی باشد که فقط با تجویز دارو یا جراحی قابل اصلاح است. در صورت بروز درد مفاصل طولانی و یا شدید مراجعه به دکتر مفاصل مفصل لازم و ضروری هست.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی برای درد مفاصل بر حفظ یا بازیابی عملکرد مفصل و دامنه حرکتی، تقویت عضلات اطراف مفصل، به حداقل رساندن سفتی و درد مفاصل متمرکز است، البته بسته به شرایط شما، فیزیوتراپیست ممکن است برای کمک به راه رفتن، بریس یا آتل را توصیه کند.
برای بیماری فیبرومیالژیا، برنامه تمرین بدنی تحت نظارت فیزیوتراپیست می تواند به بهبود علائمی مانند خستگی عضلات و مفاصل کمک کند.
درمان خانگی درد مفاصل
پزشکان ممکن است استفاده از پد گرم کننده یا یخ را روی ناحیه آسیب دیده برای دوره های کوتاه، چند بار در روز توصیه کند. قرار دادن ناحیه درد در وان گرم نیز جز گزینه ها درمانی تسکین دهنده می باشد. استفاده از مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن و یا ایبوپروفن گاها توصیه می شود.
همین طور حرکات ورزشی می تواند به بازگشت قدرت و عملکرد مفصل کمک شایانی کند. پیاده روی، شنا یا سایر ورزش های هوازی بهترین است. افرادی که تمرینات ورزشی شدید می کنند ممکن است نیاز به کاهش آن داشته باشند یا یک روال تمرینی کم فشار را شروع کنند.
حرکات کششی ملایم نیز کمک خواهد کرد. قبل از شروع یا ادامه هر برنامه ورزشی با پزشک مشورت کنید.
درمانهای موضعی
پزشک ممکن است درمانهای موضعی مانند پماد یا ژل ها را توصیه کند که میتوانید برای کاهش درد به ناحیه مفصل آسیب دیده بمالید.
اگر درد مفاصل شما طولانی مدت باشد و با داروها، فیزیوتراپی یا ورزش کاهش نیابد، جراحی ممکن است یک گزینه مناسب باشد.
عمل جراحی
درمان بستگی به تشخیص دارد. دارو، فیزیوتراپی و گاهی جراحی مناسب هستند. همچنین ممکن است، تغییرات سبک زندگی، روش های خود مراقبتی و درمان های مکمل به کار رود.
جراحی معمولاً برای موارد پیشرفته درد مفاصل کاربرد دارد. گاهی روش استئوتومی گزینه خوبی است، که شامل بریدن و تغییر شکل استخوان ها برای کاهش فشار روی مفصل است. که ممکن است نیاز به تعویض مفصل را به تاخیر بیندازد.
تعویض مفصل
اگر درمانهای دیگر کمکی نکرد، ممکن است به جراحی تعویض مفصل نیاز داشته باشید تا زمانی که غضروفی که انتهای استخوانهای شما را متحرک میکند و از آن محافظت میکند، جایگزین شود. این را می توان برای مفاصل ران، زانو و شانه انجام داد.
جراح قسمت هایی از استخوان شما را برمی دارد و مفصل مصنوعی ساخته شده از فلز یا پلاستیک را جایگزین می کند. این روش نتایج بسیار خوبی داشته است و اکثر افراد پس از این نوع جراحی احساس تسکین طولانی مدت درد می کنند.
آرتروسکوپی
آرتروسکوپی روشی است که در آن جراح دو یا سه برش کوچک در گوشت روی مفصل شما ایجاد می کند. آنها با استفاده از آرتروسکوپ – یک ابزار نازک، انعطاف پذیر و فیبر نوری – وارد مفصل شما می شوند و غضروف شما را ترمیم می کنند یا تراشه های استخوانی را در داخل یا نزدیک مفصل شما جدا می کنند.
همجوشی مفصل
فیوژن مفصل روشی است که در آن جراح انتهای استخوان های شما را به هم می چسباند و مفصل را از بین می برد. جراح ممکن است از صفحات، پیچها، پینها یا میلهها برای نگه داشتن استخوانهای شما در زمان بهبودی استفاده کند. جراحان معمولاً فیوژن مفصل را روی دستها، مچ پا و ستون فقرات شما انجام میدهند.
استئوتومی
در طول استئوتومی ، جراح استخوان های بلند بازو یا پای شما را مجدداً تنظیم می کند یا شکل می دهد تا فشار را از قسمت آسیب دیده مفصل شما کم کند. این روش می تواند به تسکین درد و بازگرداندن حرکت در مفصل شما کمک کند.
سخن پایانی
درد مفاصل نشان می دهد که مفصل به هر دلیلی دچار مشکل شده است. اگر درد مفاصل را تجربه می کنید، با ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و پزشکان متخصص خود مشورت کنید تا مشکل شما را از طریق یک رویکرد جامع ارزیابی کنند. با حوصله و پیگیری و تشخیص علت می توان درد مفاصل را درمان کرد و از عوارض احتمالی کوتاه مدت و بلندمدت آن پیشگیری کرد.
بدون نظر