نویسنده: دکتر اسماعیل نوری

مرالژی پارستتیکا

سوزش ران پا مشکلی است که باعث می شود در قسمت خارجی ران بی حسی، درد یا احساس سوزش و… ایجاد شود. نام دیگر مرالژی پارستتیکا سندرم برنارد راس است که ممکن است این نام را بارها شنیده باشید. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که فشار زیادی به پا یا اسیب جدی به یکی از عصب های پا وارد شود. درمان مرالژی پارستتیکا (سوزش ران پا) با جراحی دکمپرسیون و نوروکتومی درصورت عدم موفقیت درمان بدون جراحی این شکل انجام می شود .

چه میزان درباره مرالژی پاستتیکا می دانید؟

مرالژی پاستتیکا هنگامی رخ می دهد که عصب حسی اصلی پا و عصب پوستی خارجی ران تحت فشار های زیاد قرار می گیرند. عصب پوستی خارجی ران از نخاع شروع می شود و تا عضله خم کننده لگن، ران ها و به ماهیچه ها ختم می شود، همچنین حس ناحیه خارجی و داخلی ران پا را هم فراهم می کنند.

به دلیل انکه این عصب به شدت حسی است و یک عصب حرکتی نمی باشد؛ فشار وارد کردن به این عصب تاثیری بر حرکت شما نمی گذارد. با این حال هر گونه فشار به این عصب حس ناخوشایندی را در فرد وجود می اورد.

چه چیزی باعث فشار اوردن بر عصب ها و مالرژی پارستتیکا می شود؟

عواملی زیادی است که باعث به وجود امدن این بیماری می شوند اما مهمترین بیماری که باعث جدی تر شدن این بیماری می شود دیابت است، در بیمارانی که دیابت دارند به دلیل سوخت و ساز غیر طبیعی گلوکز عصب ران پا متورم می شود. همچنین خود این کانال نازک می شود. این اتفاق سبب می شود که ارتباط طبیعی بین کانال و عصب عوض شود این اتفاق منجربه نوروپاتی می شود، از همین رو افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر بالاتری هستند. عوامل زیادی باعث به وجود امدن مالرژی پارستتیکا می شوند اما فشار هایی که اسیب بیشتری را به ران پا می زنند شامل موارد زیر می شوند:

مرالژی پارستتیکا

  • اضافه وزن
  • چاقی بیش از حد
  • بارداری
  • اسیب، مثل ضربه کمربند ایمنی هنگام تصادف
  • حرکات تکراری که می تواند باعث اسیب جدی به عصب های پا شود، مثل حرکات خاص پا
  • ایستادن طولانی مدت
    • راه رفتن طولانی مدت

این بیمار را باید بسیار جدی بگیرید با کوچک ترین علامت بهتر است با یک متخصص استخوان و مفاصل پا در تهران مشورت کنید.

جراحی مالرژی پاراستتیکا

بیمارانی که تمامی مراحل درمان بدون جراحی را طی کرده اند اما نتیجه ای نگرفته اند باید از روش درمان جراحی استفاده کنند. دو روش جراحی نیز وجود دارد:

جراحی دکمپرسیون

روش اول دکمپرسیون است، دکمپرسیون عصب یک حراجی کم تهاجم محیطی است که برای کم کردن فشار روی یک عصب استفاده می شود. جراحی دکمپرسیون معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و جراحی را با یک برش کوچک روی پوست ناحیه بالای اناتومی عصب تحت فشار ایجاد می کنند.

در اخر جراحی در صورتی که مانعی وجود نداشته باشد از یک شریان بند در نزدیکی ناحیه جراحی برای کم کردن میزان خونریزی استفاده می کنند. با استفاده از این روش خونریزی کاملا قطع می شود، و نیاز به تزریق کیسه های خون نیست.

زمانی که عصب اصلی شناخته می شود باید از ابزار و تکنیک های میکرو سرجری مناسب استفاده کرد، که در آن ساختار اناتومی فوق کانال ها بریده می شود. عصب نورولیز قطع نمی شود و دستکاری مهمی روی این عصب انجام نمی دهند. همچنین نورولیز به بازسازی عصب و کاهش عوارض ان کمک می کند.

روش دکمپرسیون عصب بین هشتاد تا نود درصد موفقیت امیز بوده است. در بقیه موارد که این جراحی با شکست رو به رو می شود، هشتاد درصد بیماران با قطع کردن عصب نوروکتومی به نتیجه مطلوب می رسند. موفقیت جراحی کمپرسیون شدت فشار و مقدار اسیبی که به دلیل صدمات به عصب وارد شده بستگی دارد.

جراحی نوروکتومی

روش دوم جراحی نوروکتومی است، در این روش عصب های اصلی برای رفع درد شدید و گرفتگی، مسدود شده یا قطع می شوند. نوروکتومی علامت های مثبت را حذف می کند اما قسمت هایی از بدن در بخش اقدامی جانبی ران پا دچار بی حسی می شود که معمولا با گذشت زمان کوتاهی درد کاهش می یابد.

اکثر کسانی که در مدت زمان زیادی دچار بیماری مالرژی پاکستتیکا هستند بخصوص افرادی که جراحی دکمپرسیون انجام داده اند اما موفقیت امیز نبوده است، بی حسی در ان ها ادامه دارد. میزان موفقیت در کم کردن درد با روش نوروکتومی نسبت به کمپرسیون بالاتر است.

روش نوروکتومی دو نوع است و همچنین هر دو برای کاهش درد و علائم درد اعمال می شوند، که شامل روش نوروکتومی پره ساکرال و نوع دوم نوروکتومی وستیبولار است که هردو نوع ان بنا به میزان درد و علائم ان مورد استفاده قرار می گیرند.

مرالژی پارستتیکا

پیشگیری از بیماری مرالژی پارستتیکا

برای پیشگیری از ابطلاع شدن به بیماری مرالژی پارستتیکا با سبک فعالیت های زندگی خودتان تا حد قابل قبولی تغییر بدهید. این روش ها شامل موارد زیر می شود:

  • حفظ قدرت عضلات و انعطاف پذیری شکم، ران، لگن و باسن
  • از برگشتن به ورزش های سنگین خودداری کنید
  • کاهش میزان فعالیت های ورزشی
  • انجام حرکات کششی
  • گرم کردن قبل انجام ورزش
  • کاهش زمان ایستادن
  • کاهش میزان راه رفتن
  • از پوشیدن لباس های تنگ وبستن کمربند خودداری کنید
  • جلوگیری از بیماری های مزمن و نوروپاتی( دیابت)

بهتر است قبل از شروع هر کاری درباره ان مطالعاتی داشته باشید تا صدمات کمتری را به بدن خود وارد کنید.

ورزش

اگر دچار مرالژی پارستتیکا شدید بهتر است روزی حداقل 30 دقیقه هر روز یاس الی چهار روز در هفته انجام بدهید. ورزش درمانی به شما کمک می کند تا درد های مزمن پای کاهش بیابد. ورزش باعث تقویت عضلات، بالا بردن تحمل بدن، ثبات در مفاصل و انعطاف عضلات و مفاصل بشود.

برای کاهش درد می توانید ورزش هایی مثل:حرکت پل، حرکت لانج، کشش عضله های چهرسر ران، حرکت گربه یا شتر و… را انجام دهید. ورزش بهترین راه درمانی برای کاهش درد و یا جلوگیری از بدتر شدن درد های مزمن است.

کلام آخر

مرالرژی پارستتیکا بیماری است که به دلایل مختلفی به وجود می اید اما برای درمان ان حتما باید با یک متخصص ستون فقرات در تهران صحبت کنید. تا با معاینه دقیق بهترین راه های درمان را در اختیار شما بگذارد. بیماری مرالژی پارستتیکا اگر جدی نباشد می تواند در خانه نیز درمان شود.

دکتر اسماعیل نوریمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر اسماعیل نوری

دانش آموخته دوره تخصص طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با 18 سال تجربه بالینی و مطب

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *